Hovirinnan rannan sinilevässä ei testerin mukaan ole maksamyrkkyjä

0
Testi otettiin Hovirinnan uimarannalla 19.7. puoli yhdeksän aikaan aamulla.

Kävikö Kaarina-lehti aamulla ottamassa koronanäytteen Hovirinnan uimarannalla? Ei sentään. Paikallislehti testasi, onko Kuusistonsalmessa sinilevämyrkkyjä.

Sinilevää rannassa ainakin oli. Tyynellä, kimaltelevalla merenpinnalla lipui vastenmielisen näköisiä lauttoja. Aamu-uimareita seisoskeli hiekalla ja laiturilla puistelemassa päätään.

Kokeiltavana oli Turun yliopiston ja Teknologian Tutkimuskeskus VTT OY:n kehittämä pikatesti, jolla voi varmistaa, uskaltaako vesistöön mennä uimaan sinilevästä huolimatta. BlueGreenTest seuloo vedestä kahdeksaa erilaista sinilevän maksamyrkkyä, kuten mikrokystiinia ja nodulariinia.

Yliopiston mukaan myrkkyjä esiintyy noin joka toisessa sinileväesiintymässä. Vastaavasti vedessä saattaa olla myrkkyjä varsinaisten lauttojen jo kadottua. Testerillä seurataan siis ennen kaikkea veden turvallisuutta, ei itse sinilevän määrää.

Testeriä on saatavilla useista liikkeistä Kaarinassa. Testi maksaa viitisentoista euroa, joten ihan joka päivä uimavettä ei tee mieli testata.

Toimittaja kauhaisi sinileväistä vettä ämpäriin uimalaiturin isojen portaiden kohdalta. Jatko sujui samantapaisesti kuin koronaviruksen kotitestiäkin tehdessä. Vettä otettiin pieneen putkiloon, ja putkilosta pudotettiin pipetillä kolme tippaa testikasettiin. Välissä näytteenottoputkilo kuumeni, kupli ja höyrysi. Aikaa odotteluineen kului yhteensä parisenkymmentä minuuttia.

Viiva testerin toimivuudesta kertovaan C-kohtaan ilmaantui testikasetissa saman tien näkyviin. Mitenköhän toisen viivan kanssa käy? T-viivan pitäisi olla sitä vahvempi, mitä enemmän vedessä on myrkkyjä.

Minuutit kuluivat. Lopulta 8 minuutin aika oli täynnä. Testerissä näkyi kuin näkyikin vain yksi viiva. Vedessä ei ole maksamyrkkyjä: Hovirinnan uimarannan sinilevä on testin mukaan turvallista.

Kaikkia sinilevän myrkkyjä testeri ei havaitse. THL:n mukaan sinilevässä on muitakin oireita aiheuttavia yhdisteitä kuin maksamyrkyt. Ehkä toimittaja uskaltaisi silti mennä uimaan – joskin suihkussa tulisi käytyä heti uimisen jälkeen. Lapsia ja koiria veteen tuskin uskaltaisi päästää.

Artikkelia muutettu 19.7.2022 klo 14.23. Lisätty THL:n maininta sekä arvelu, että lapsia ja koiria ei kannata päästää sinileväiseen veteen.