Kaarinan tori muuttuu perjantaina Suurtoriksi: ”Ei itsepalvelua vaan itse palvelua”

0
Mansikoiden, herneiden ja uusien perunoiden myyjät Junta Raitio ja Weesuda ovat tuttu näky Kaarinan torilla, ja he tulevat paikalle myös Suurtoripäivänä. He ovat Touko Virtasen yrityksestä Uudestakaupungista. Kuva on viime torstailta, jolloin uusia perunoita olivat ostamassa Irma ja Paavo Porela.

– Moni on luullut, että torikauppa on hiipumassa, mutta toisin on käynyt! Varmaan siksi, että toreilla pystytään tarjoamaan palvelua, jota muualta ei enää juurikaan saa. Torilla ei ole itsepalvelua vaan itse palvelua, kommentoi metrilakukauppias Satu Saarikoski.

Hänet tapaa tulevana perjantaina Kaarinan torin Suurtoripäivillä, parinkymmenen muun torikauppiaan kanssa.

Suurtoripäivät ovat järjestäjien mukaan isompia kuin tavalliset toripäivät mutta pienempiä kuin markkinat. Tapahtumasta vastaa kolmen torikauppiaan perustama Suomen Tapahtumatrio Oy.

– Yritys syntyi korona-aikana, jolloin tapahtumia tai markkinoita ei ollut ja torikauppiaat tarvitsivat töitä, taustoittaa Tapahtumatrion markkinoinnista vastaava Saarikoski.

Idea osoittautui niin hyväksi, että toimintaa on jatkettu koronarajoitusten poistuttuakin.

Saarikoski vinkkaa, että nuorelle ja uudelle yrittäjälle torimyynti on helppo tapa testata omia tuotteita, kun ei tarvitse panostaa isoja summia myyntitiloihin ja voi mennä aina sinne, missä asiakkaat ovat, eikä toisinpäin.

– Ja torimyynnillä saadaan säpinää kaupunkien keskustaan, kun monet kaupat ovat yhä enemmän keskittyneet kaupunkien laidoille. Eikä kenelläkään ole kiire torilla, vaan ihmiset jäävät viihtymään, Saarikoski kehuu.

Suomen Tapahtumatrion kauppiaat asuvat ympäri Suomea, ja myös Suurtoripäiviä on pidetty Varkautta ja Nivalaa myöten. Päivä järjestetään Kaarinassa nyt ensimmäistä kertaa. Samalla viikolla on vastaava tapahtuma Paraisilla, Kustavissa, Uudessakaupungissa ja Somerolla.

– Olemme tietyllä seudulla aina viikon ja yövymme esimerkiksi matkailuautoissa, Saarikoski kertoo.

Saarikosken mukaan Kaarinan torilta löytyy Suurtoripäivänä metrilakun lisäksi ainakin palviauto, kalakukkoja, vaatteita, luonnonkosmetiikkaa, laukkuja ja rottinkikalusteita.

Suurtoripäivät Kaarinassa 22.7. klo 9–16.