“Kaksi videota ihmisoikeuksista, ja tili poistettiin” – Kun Sofia Virran aborttivideo lähti viraaliksi, TikTok sulki tilin

0
Sofia Virran video aborttioikeuksista on nähtävillä yhä esimerkiksi Twitterissä ja Instagramissa. Kuvakaappaus Twitteristä.

Heinäkuun alussa, runsaan viikon jälkeen siitä, kun Yhdysvaltojen uusi tiukka suhtautuminen abortteihin tuli julki, kaarinalainen kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) ideoi ja toteutti TikTok-videon, jossa iso joukko suomalaisia naiskansanedustajia osoitti tukea aborttioikeuden puolustajille. Video hujahti hetkessä erittäin suosituksi ympäri maailman, siitä on uutisoitu kansainvälisissä lehdissä ja monen muun maan poliitikot ovat tehneet sen innoittamina vastaavia videoita.
Kymmenen päivän kuluttua videon lähettämisestä Virran TikTok-tili poistettiin varoittamatta.
Hän oli ehtinyt julkaista tilillä vasta kaksi videota: viraaliksi menneen, aborttioikeuksia puolustavan videon sekä toisen, jossa Virta kiitti palautteesta ja lupasi tehdä lisää töitä ihmisoikeuksien eteen.
– TikTok ei ollut tiedottanut mitään tilin poistamisesta, mutta kun kysyimme asiasta sähköpostilla, vastaukseksi tuli, että tilini rikkoi yhteisömme suuntaviivoja eikä sitä palauteta, Virta kertoo Kaarina-lehdelle.
– Toisin sanoen jos tilini sisältönä on ainoastaan kaksi videota, joista kumpikin koskee ihmisoikeuksia, ja tilini nähdään rikkovan yhteisön suuntaviivoja, kyllähän siitä jää aika vahva käsitys, että ihmisoikeusten puolesta ei TikTokissa saa puhua.
Ennen poistamista aborttioikeusvideota oli katsottu TikTokissa kahdeksan miljoonaa kertaa. Se oli noteerattu Virran mukaan ainakin Iso-Britannian, Saksan, Turkin ja Espanjan lehdistöissä.
– TikTokissa minulle tuli videosta lähes 300 000 yksityisviestiä ympäri maailmaa. Ne olivat todella koskettavia. Monet kertoivat omista kokemuksistaan. En ollut ehtinyt lukea niitä kaikkia enkä vastata niihin, ja nyt myös ne ovat hävinneet kokonaan, Virta suree.
– Minulle tulvi esimerkiksi kysymyksiä, miten Suomessa toimii neuvolat ja Kela. Ihmiset ovat myös Yhdysvalloissa jakaneet videota kertomalla samalla, miten Suomessa toimitaan. Tällä viikolla esimerkiksi Kroatian televisiosta soitettiin minulle videon perässä. Oli ihan huikeaa, että yksi yksittäinen suomalainen sai yhtäkkiä näin paljon mahdollisuutta tuoda Suomea esille maailmalla.
TikTok on julkisuudessa vakuuttanut, että se ei sensuroi palveluaan. Kiinalaisomisteisen TikTokin tiedetään kuitenkin aiemmin poistaneet ainakin Kiinan politiikkaa kritisoivia videoita.
Mainittiinko Virran videoilla Kiina?
– Ei, Virta vastaa.
– Muilla some-alustoilla olimme kuitenkin videon saateteksteissä maininneet, että emme unohda ihmisoikeuksia myöskään muualla maailmassa.
Hän ihmettelee sitä, että vastakkaista kantaa ihmisoikeuksista näkyy kyllä TikTokissa.
– Varsinkin poliittisten vaikuttajien olisi hyvä huomata, miten paljon TikTokin sisältöä voidaan ohjailla.
Virran videolla näkyy eri puolueiden suomalaisia naiskansanedustajia videoteksilla “Dear American sisters, You are not alone, Finnish Parliament stands with you. Abortion is a human right”. Video alkaa Virran kasvoista ja laajenee muihin naiskansanedustajiin, jotka pitävät toisistaan kiinni.

Videon voi katsoa esimerkiksi täällä.