Kuusiston tiekirkon avajaisia vietettiin viime viikolla. Päivän aikana oli järjestetty kaikenlaista ohjelmaa, kuten musiikkia ja opastusta uudesta pyhiinvaellusreitistä, mutta helle verotti kävijämäärää.
– Helteisenä päivänä ihmisten tekee ennemmin mieli jäätelöä ja viileitä virvokkeita kuin pullaa ja kuumaa kahvia, sanoi tarjoiluja esille pannut Anna-Kaisa Leppänen .
Tiekirkot ovat Leppäsen mukaan kuin mitä tahansa kirkkoja ja niihin on vapaa pääsy. Tiekirkossa on usein opas paikalla, jolta voi kysyä esimerkiksi kirkon historiasta. Näin on myös Kuusiston kirkossa.
Suomen ensimmäiset tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa. Idea avointen ovien kirkoista on lähtöisin Saksasta. Mukana verkostossa on evankelisluterilaisia sekä ortodoksisia kirkkoja.
Kirkkobongareiden tarinat
Kuusiston kirkon ensimmäinen kausi tiekirkkona oli viime kesänä. Myös Piikkiön kirkko on tiekirkko.
Kuusiston kirkon toinen kesä tiekirkkona on saanut lisäyksiä viime vuoteen nähden. Uutuutena on Kuusiston oma pyhiinvaellusreitti sekä Kirkkokoiran kintereillä qr-rastit.
Viime vuodesta samana on pysynyt opas Tomas Tamminen . Tamminen opiskelee historiaa ja on kokenut oppaan työn antoisaksi.
– Mukavinta on vaihtaa kiinnostavia tarinoita ihmisten kanssa, Tamminen kertoo.
Hän itse tietää paljon Kuusiston kirkon historiasta, mutta on kerryttänyt tietoa muistakin kirkoista. Kirkkobongarit ja muutkin kävijät ovat osanneet kertoa kaikenlaisia kiinnostavia tarinoita.
Tammisen mielestä Kuusiston kirkossa näkemisen arvoista ja jopa ikonista ovat seiniä koristavat, kangastapettiin maalatut korinttilaiset pylväät.
– Pylväät olivat lattialautojen alla piilossa monta sataa vuotta. Ne löydettiin vasta 1900-luvulla. Laudoituksen alla pylväsmaalaukset säilyivät hyvin ja siksi ne saatiin entisöityä nykyiseen loistoonsa, Tamminen kertoo.
Pyhiinvaellus Kuusistossa
Kuusiston tiekirkon uusi pyhiinvaellusreitti kulkee kirkolta Linnanrauniontietä pitkin Kuusiston piispanlinnan raunioille. Matkaa kertyy 4,9 kilometriä suuntaansa. Pyhiinvaellusta varten saa passin, johon saa suorittamisen jälkeen leiman.
Pyhiinvaelluksen voi suorittaa aina tiekirkon ollessa auki.
Lapsille on omanlaisensa pyhiinvaellus, nimittäin Kirkkokoiran kintereillä qr-koodi-reitti. Kirkolta saa kortin, jossa on kuvin kerrottu, mistä kirkon lähiympäristöstä koodit löytyvät. Qr-koodien takaa löytyy tietoja kirkon historiasta sekä korttiin merkattavat merkit. Kun korttiin on kerätty kaikki merkit, opas antaa vastineeksi kortista pinssin.
Kuusiston tiekirkko on auki 14.8. saakka, su–pe klo 11–16.