”Lajakosken kylätontilla suttu”– Kaupunki etsii töhrijöiden silminnäkijöitä Kaarinassa

0
Sekä Ladjakosken että Rauhalinnan infokyltit ovat syrjässä, eivätkä ne sijaitse esimerkiksi asutuksen, urheilupaikkojen, liikekeskusten tai koulujen vieressä. Töhrijät vaikuttavat siis tietoisesti suuntaavan Ladjakoskelle ja Rauhalinnaan spray-pullojen kanssa. Kuvassa Terho Marttila Ladjakosken infotaululla.

”Kaarinan La-jakosken kylätontilla –suttu – keski- lähtien. Länsipuolella virtaa -pienen – – ulkee vanha kiviholvisilta. – – – – kulkenutta vanhaa V- – tietä, joka tun – – myös Suurena Ran- eli tie.”

Tämän verran saa selvää Ladjakosken kivisillan ja tammen läheltä löytyvän infotaulun alkutekstistä.

Taulussa olisi kiinnostavaa tietoa alueesta, paikalla on ollut esimerkiksi vanha kivenlouhintapaikka ja kyläsepän asumus, mutta teksti on suurelta osilta peittynyt töhryihin. Mustia, sinisiä, punaisia, valkoisia ja harmaita tägejä löytyy myös kyltin taustapuolelta.

– Tänä kesänä töhryjä on ilmaantunut ennätysmäisen paljon Kaarinaan, harmittelee Ladjakosken infotaulun luona Kaarinan viheraluepäällikkö Terho Marttila .

– Tämäkin taulu on tänä vuonna jo kahdesti puhdistettu. Sitä mukaa kun puhdistetaan, töhritään uudestaan.

Tägit keräävät lisää tägejä


Toimittajan silmiin Ladjakosken infotaulun laittomat koristeet näyttävät tägeiltä eli sprayllä pikaisesti sutaistuilta nimikirjoituksilta. Yleensä tägit houkuttelevat kilpailuhengessä muitakin jättämään paikalle nimikirjoituksensa, ja on helposti nähtävissä, että näin on käynyt.

Hyvä puoli on, että tägit ovat käytännössä graffitin tekijöiden allekirjoituksia, joten ne ovat poliisin jäljitettävissä.

– Kyllä me näistä rikosilmoitukset nyt teemme, Terho Marttila toteaa.

Eniten hän suree Rauhalinnan luontopolun opaskylttien kohtaloita. Ne ovat taiteilija Sibel Kantolan laatimat ja erityisen arvokkaat. Jostain syystä töhrijät eivät ole pitäneet taiteilijan kädenjäljestä vaan ovat kerta toisensa jälkeen peittäneet taulut tägien alle.

Puhdistustöihin uppoaa kymmeniä tuhansia


Puhdistuskustannuksista on kertynyt veronmaksajille melkoinen lasku. Terho Marttila arvioi, että pelkästään kaupungin viher- ja liikuntapuolella graffiteja poistetaan infotauluista, roskiksista, penkeistä ja leikkivälineistä 10 000 euron arvosta.

Kun mukaan otetaan muutkin kaupungin yksiköt, joiden on puhdistettava esimerkiksi liikennemerkit, muuntamot ja pumppukaapit, luku on monikertainen. Päälle tulevat vielä maanteistä vastaavan Ely-keskuksen harteille koituneet puhdistuskulut.

Onneksi sotkijat eivät useinkaan saa aikaan lopullista tuhoa.

– Vanhoista vaneritauluista graffitit eivät lähde, mutta nämä nykyiset taulut ovat puhdistettavia ja sotkut saa irti. Ilmaista se ei kuitenkaan ole, Marttila toteaa.

– Ja kyllähän tämä turhauttaa. Näihin infotauluihin on paljon nähty vaivaa.

Mikäli lukijoilla on tietoa, ketkä infotauluja ovat sotkeneet, heitä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin.