Mansikkasesonki kuumimmillaan – Kaarina-lehden toimittaja testasi, paljonko mansikkapellolla tienaa

0
Mansikan paras itsepoimintakausi on nyt meneillään. - Aika vähän poimijoita on silti vielä ollut, varmaan kuumuudesta johtuen, Kasperi Luimula sanoi viime viikolla.

Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta ja mittari lähenee 30 lämpöastetta, vaikka kello ei ole vielä kymmentäkään. Olen suuntaamassa mansikkapellolle, jossa tarkoitukseni on kokeilla tunnin ajan mansikan itsepoimintaa. Tästä on tulossa todennäköisesti kesän kuumin ja varmasti fyysisesti raskain työntekopäiväni.

Saksan Tila Piikkiössä kasvattaa sekä mansikkaa, hernettä että kalkkunoita. Mansikassa heillä on erikoistuttu erityisesti itsepoimintaan. Jonkin verran heillä on myös kesäisin töissä poimijoita.

– Määrä vaihtelee ajankohdasta riippuen, tällä hetkellä on viitisen poimijaa, Jaakko Koski sanoo.

Suomalaisten poimijoiden lisäksi tilalla työskentelee muutama ulkomailta tullut poimija. Saksan tilalla ei työskentele tällä hetkellä yhtään ukrainalaista poimijaa, mutta myös ukrainalaista työvoimaa olisi Kosken mukaan ollut saatavilla.

– Vietnamista piti tulla tänne muutama poimija, mutta heidän tulonsa estyi, Koski kertoo.

Töihin aamuyöstä

Koski kertoo, että parhaimmillaan ammattipoimijat voivat kerätä jopa 200 litraa mansikkaa päivässä. Määrä vaihtelee kuitenkin huomattavasti poimijasta ja mansikkasadosta riippuen.

Yleensä poimijat aloittavat työnsä jo aamuyöstä ja keräämistä jatketaan niin kauan kun mansikkaa ja puhtia riittää.

– Osa saattaa kerätä ihan koko päivän, Koski kertoo.

Yleensä poimijat työskentelevät urakkapalkalla, mutta välillä, varsinkin jos marjaa on vähemmän, tuntipalkalla.

– Lisäksi työntekijät tekevät tilalla muutakin kuin poimintaa tuntipalkalla, Koski kertoo.

Poimijoiden tienestit vaihtelevat, mutta Kosken mukaan kuukaudessa voi tienata pari tonnia.

Mutta miten paljon vauhdikkaammin ammattipoimijat keräävät mansikoita itsepoimijoihin verrattuna? Siitä aion ottaa itsekin kohta selvää, mutta mikä on Kosken arvio?

– Todella paha sanoa, kun määrät vaihtelevat niin paljon. Itsepoimijoissa on paljon sellaisia huvipoimijoita, jotka tulevat tunnelmoimaan, mutta määrät voivat jäädä pieneksi. Ehkä ammattipoimijat poimivat keskimäärin ainakin tuplasti sen määrän, minkä itsepoimijat. Mutta kävi meillä hiljattain pariskunta, joka keräsi yhdessä tunnin aikana 21 kiloa mansikoita, Koski kertoo.

Kyykkien ja kumarrellen

Mutta nyt siis poimimaan. Minut opastaa pellon laitaan kesätyöntekijä Kasperi Luimula , joka näyttää, mistä kannattaa lähteä poimimaan. Muita itsepoimijoita on uurastamassa rivien välissä jo kymmenkunta.

– Itsepoiminta alkoi juhannuksen jälkeen maanantaina. Aika vähän on poimijoita vielä ollut, varmaankin koska on näin kuuma, Luimula sanoo.

Mansikkasato on Kosken mukaan tänä kesänä kohtuullinen. Pääsatokausi käynnistyi viime viikolla ja jatkuu vielä tämän viikon.

–  Tämä kesä on siinä mielessä toisinto viime kesästä, että marjoja kypsyy paljon hetkessä, mutta satokausi on nopeasti ohi. Veikkaan, että tämän viikon jälkeen alkavat marjamäärät jo pienentyä ainakin meidän tilallamme. Jos loppuviikosta tulee vesisateita, se vaikuttaa heti marjojen laatuun, Koski kertoo.

Ensisilmäyksellä mansikoita näyttää olevan runsaasti ja ne ovat kypsiä – osa jopa hivenen ylikypsiä. Aluksi homma etenee vauhdilla ja lapan mansikoita laatikkoon kaksin käsin. Poimin vuoroin kyykkien, vuoroin kumarrellen pohtien, kumpikohan mahtaa olla ergonomisempi tapa.

Laatikko täyttyy puolilleen hyvin äkkiä, eikä selkään ainakaan vielä satu. Sen sijaan aurinko porottaa sen verran kuumasti, että juomataukoja täytyy pitää kymmenen minuutin välein.

Euron kilolta

Lopulta saan laatikon lähes täyteen ja kun kurkkaan kelloa, huomaan aikaa kuluneen vasta nelisenkymmentä minuuttia. Tässä vaiheessa selkää pakottaa jo hiukan, mutta päätän, että tunti on kerättävä loppuun ja laatikkoonkin mahtuu vielä, kunhan kerää sen kukkuralleen. Viimeinen vartti on jo selvästi hitaampaa työskentelyä, mutta lopulliseksi saldoksi saan kuitenkin 7,7 kg kerättyä mansikkaa. Tuntuu, että korkeintaan toisen tunnin olisin jaksanut kerätä, mutta tuskin yhtään sen enempää.

– Kyllä siihen tottuu ja meidän poimijat työskentelevät aamulla varhain, silloin on vielä viileämpää, Jaakko Koski vakuuttaa.

Jos olisin töissä mansikanpoimijana, mitä olisin tällä mansikkasaalillani voinut tienata?

– Jos olisit töissä täällä, niin varmaan keräisit sen kymmenen kiloa tunnissa. Se olisi kymmenen euroa tunnilta, Koski sanoo.

Jos ammattipoimijat keräävät jopa tuplasti keräämäni määrän, niin he pääsevät näin ollen ihan hyville tuntipalkoille. Luulen, että itse pysyn kuitenkin toimittajana – tosin mansikan itsepoiminnan voisin hyvin ottaa jokakesäiseksi tavaksi.