Miten käy risalle hupparille, takaa revenneille farkuille ja kuluneelle neuleelle? – Kaarinasta etsitään paikkaa poistotekstiilien keräyspisteelle

0
Tekstiililajittelija, 32-vuotias Joel Törrönen, tarkastelee vaaleanpunaista hupparia. Työntekijät käyttävät kasvomaskia suojautuakseen keuhkosairauksilta, koska tekstiilipölyä on paljon.

Astun suurehkoon halliin. Kattoon näyttää olevan matkaa, mutta ympärillä kohoavat laatikot sekä metrien korkuiset tekstiilisäkit saavat tilan tuntumaan hyvin pieneltä. Jostakin kaiken keskeltä erottuu liikettä. Harvaan seisovat työntekijät nostelevat ja kääntelevät vaatteita mitä oudoimpiin kulmiin, kuin kyseessä olisi niiden terveystarkastus.

Täällä käyttökelvottomat tekstiilit ovat arvokkaita, niille tarjotaan uusi elämä.

Kyseessä on Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilihalli, jonne lähdin kysymysten ajamana. Tiedän, että käyttökelvottoman vaatteen voi viedä poistotekstiilien keräykseen, jos haluaa tukea kiertotaloutta, mutta mitä sinne viedyistä tekstiileistä valmistetaan?

Nappasin mukaan hihoista kuluneen hupparin, väärästä paikkaa revenneet farkut sekä selkäpuolelta rikkoutuneen ja kuluneen polyesterineuleen.

Farkuista uusia farkkuja



Lajitteluvastaava Sosanna Kaivonen esittelee minut tekstiililajittelija Joel Törröselle , joka saa arvioida kunkin tuomani vaatteen laadultaan ja mahdollisuuksiltaan.

Ensitöikseen Törrönen kertoo, että osa vaatteista päätyy suoraan vieressä olevaan poistotekstiilimyymälään, jos ne ovat vielä käyttökelpoisia.

Hetken tarkastelun jälkeen hän nostaa farkut eteensä.

– Nämä ovat vielä hyvät lahkeista, joten ne menisivät suoraan materiaaliseen kierrätykseen. Meillä on asiakas, joka ostaa farkkuja uusien farkkujen materiaaleiksi, Törrönen kertoo.

Tilkkufarkut ovat vielä harvinainen näky kaduilla, mutta ehkä tulevaisuudessa kasvava trendi.

Jokaiselle vaatteelle on eri osoite



Seuraavaksi Törrönen nostaa vaaleanpunaisen hupparin tarkasteluun.

– Tämä menisi Paimioon, ja siellä siitä tehtäisiin uutta kierrätyskuitua. Hupparista voitaisiin tehdä komposiittituotteita tai jopa lankaa, hän miettii.

Viimeisenä vuoroon pääsee polyesterineule, jonka taival poikkeaa hieman muista.

– Neulos menisi kuitukankaan valmistukseen, ja siitä tehtäisiin öljynimeytystuotteita, kuten imeytysmattoja, Törrönen kertoo.

Jokainen tekstiili näyttää päätyvän hieman eri paikkoihin niiden ominaisuuksien mukaan. On lohduttavaa kuulla, miten paljon kolme vaatetta voivat saada aikaan pelkästään sillä, että ne tuo kierrätykseen. Tai, no ei aivan vielä minun kohdallani, käyväthän nämä vaatteet vielä kotikäyttöön…

Mistä yhteistyö-kumppani?



Juuri nyt Kaarinassa ei ole kiinteää kierrätyspistettä poistotekstiileille, mutta LSJH aikoo kehittää ja laajentaa poistotekstiilikeräystään myös Kaarinaan. Yhtiön keräys- ja logistiikkasuunnittelija Oskari Pokela kertoo tulevaisuuden suunnitelmista lisää:

– Etsimme aktiivisesti yhteistyökumppaneita, joiden kanssa olisi mahdollista toteuttaa yhteistyössä poistotekstiilikeräystä. Emme kuitenkaan ole vielä päässeet niin pitkälle, että Kaarinaan saataisiin keräyspisteitä, kaarinalainen Pokela kertoo.

Hän lisää, että kirpputoreja ja muita paikallisia toimijoita ollaan jo lähestytty yhteistyön merkeissä.

Kaarinasta katsottuna lähin poistotekstiilien kierrätyspiste löytyy Varissuolta. Muut pisteet sijaitsevat kauempana Turussa ja Raisiossa. Niiden sijainnit löytyvät LSJH:n sivuilta tai osoitteesta kierrätys.info. Lisäksi kiertävä pop up -lajitteluasema saapuu silloin tällöin Kaarinaan, seuraavaksi marraskuussa.

Poistotekstiilien kierrättäminen on tärkeää, koska vanha tekstiili on vielä hyödynnettävissä ja siitä voidaan valmistaa uusia tuotteita. Käyttökelvottoman vaatteen saa viedä sekajätteeseen, mutta silloin sitä ei voida enää uudelleenkäyttää.

Älä tuo alusvaatteita tai sukkia



Kierrätyskelpoisia poistotekstiilejä ovat kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit, kuten takit, paidat, lakanat ja pyyhkeet.

Poistotekstiilien kierrätyspisteelle ei saa tuoda mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä eikä kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai vahvasti haisevia tekstiilejä.

Alusvaatteita tai sukkia ei saa tuoda hygieniasyistä, vaikka ne olisivatkin käyneet pesukoneen kautta.

Tekstiilit vastaanotetaan tiiviisti muovipussiin tai jätesäkkiin pakattuna.

Loput käyttökelvottomat tekstiilit, jotka eivät kelpaa poistotekstiilien keräykseen, kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

Lähde: LSJH