Pääkirjoitus: Nähdään entisellä nimellä

0

Nähdään Bo Arenalla. Ai missä? Kyse on entisestä Aktia Arenasta, kuten Kaarina-lehti kertoi viime viikolla. Tässä lehdessä on juttu siitä, että isoja jääkiekkonimiä kävi pelaamassa Kaarinassa Tele1 Areenalla. Siis missä? No, Kaarinan jäähallissa.

Liikeyritykset saavat näkyvyyttä ja seurat varoja, kun julkisia rakennuksia ja kenttiä nimetään yritysten mukaan. Sponsorointisopimusten vaihduttua kaarinalaiset rapsuttelevat päätä ja ihmettelevät, mistä paikasta kulloinkin on kyse.

Useimmin kansan suussa käytetään nimeä, joka paikalla on ollut ensimmäisenä ja pisimpään. Hartwallin panimoksi kutsutussa rakennuksessa ei ole vuosikymmeniin ollut Hartwallia tai mattotehtaalla Ala-Lemussa mattoja, mutta silti kaarinalaiset kutsuvat niitä näillä nimillä. Tämä tuottaa uusille asukkaille melkoista harmia, näitä nimiä kun ei googlaamalla löydä.

Myös kaupunki on kunnostautunut uusien asukkaiden hämmentämisessä. Esimerkiksi koulujen hallinnollisten yhdistämisten vuoksi ensikertalainen löytää itsensä varmasti väärästä paikasta, jos yrittää Google Mapsilla suunnata Piispanlähteen koululle, kun oikea paikka olisi entinen Piispanristin ala-aste, tai Kotimäen koululle, kun haluaa Ristimäkeen, tai Kuusiston koululle, kun pyrkii Empolaan.

Paikannimet ovat merkittävä osa aineetonta kulttuuriperintöä, muistuttaa Kotimaisten kielten keskus. Paikannimet jakavat yhteistä tietoa sekä sitovat nykyisyyden historiaan ja ihmiset kotikonnun maantieteeseen. Kun nimet vaihtuvat, ihminen eksyy konkreettisesti ja jää henkisesti kuin irralleen.

Vaikka sponsorointisopimuksia vaihdellaan ja laitoksia yhdistellään, paikannimien ei kuuluisi muuttua yhtä vauhdilla – eivätkä ne muutukaan. Paljon hankaluuksia syntyy, kun oikeasti käytössä oleva nimi ja paperilla oleva nimi eroavat toisistaan.

Maria Kesti