Pääkirjoitus: Ratkaisu päivystyksen ruuhkaan

0

Kaverini kohelsi viikonloppuna sähköpotkulaudan kanssa. Päivystyksessä hänen päähänsä ommeltiin 17 tikkiä. Oli onnea matkassa, olisi kuulemma voinut käydä paljon pahemminkin.

Lääkäri totesi haavoja tarkistaessaan, että tuttavani oli viides potilas, joka tuotiin sinä yönä hoitoon sähköpotkulaudalla kaatumisen takia, eikä työvuoro ollut edes vielä lopussa.

Turussa on jouduttu sulkemaan osastoja henkilöstövajeen takia. Sairaalan päivystyksessä voidaan hoitajapulan vuoksi hoitaa tällä hetkellä vain-kaikkein-kiireellisimmin hoitoa vaativat potilaat. Turun Sanomat uutisoi viime viikolla, että tämä oli johtanut siihen, että keuhkoveritulppapotilasta ei oltu otettu sisään päivystykseen.

Kesäviikonloput ovat päivystyksessä vilkkainta aikaa, sillä ihmisillä on taipumus loukata itseään humalassa. Valviran ylijohtaja Markus Henriksson vetosi Ylen uutislähetyksessä lomailijoihin, että jos ihmiset pystyisivät suinkin olemaan varovaisia alkoholin ja päihteiden kanssa, siitä olisi dramaattisen paljon hyötyä sosiaali- ja terveyspalveluille.

Yksi tapa vähentää päivystyksen kuormitusta olisi estää sähköpotkulautojen käyttö humalaisilta. Mikäli sähköpotkulautoihin ei ole mahdollista asentaa alkolukkoja, niiden käyttö pitäisi kieltää yöaikaan.

Suomessa on tehty vuosikausia valistustyötä, jotta aikuiset on saatu käyttämään pyöräillessä kypärää. Nykyisiä kypärättömiä pyöräilijöitä näkee huomattavasti vähemmän kuin 1990-luvulla. Sen sijaan sähköpotkulaudoilla ajetaan poikkeuksetta ilman kypärää, kaksi päällä ja puhelinta samalla selaten. Jostakin syystä tätä pidetään normaalina liikennekäyttäytymisenä. Humalassa ajaessa riskinottokyky kasvaa ja koordinaatio heikkenee.

On hirvittävää tuhlausta, jos tavallisena viikonloppuyönä yhden lääkärin työpanos menee sähköpotkulautavammojen hoitamiseen. Samaan aikaan muut sairaat jäävät ilman apua tai joutuvat odottamaan sitä suhteettoman kauan.