Sinilevä väheni heinäkuussa Littoistenjärvellä

0
Arkistokuva sinilevästä.

Tämän kesän helteiden aikana sinilevän eli syanobakteerien määrä Littoistenjärvellä lähti reippaaseen nousuun, mutta on laskenut taas sään viilennyttyä heinäkuussa. Tämä käy ilmi Littoistenjärven sinilevämittarista, jonka tulokset näkyvät reaaliaikaisesti verkossa.

Esimerkiksi tänään tiistaina aamulla Littoistenjärvessä oli sinilevää 2,7 milligrammaa litrassa. Korkeimmillaan sinilevämäärä on tänä kesänä ollut 3.7., jolloin sinilevää oli 5 milligrammaa litrassa.

Kun syanobakteerien määrä ylittää 2 milligramman litrassa, se alkaa aiheuttaa oireita kaikkein herkimmille. Runsaana määränä pidetään yli 10 milligrammaa litrassa, eikä silloin vedessä kannata enää uida.

Vastaavia tarkkoja sinilevätietoja ei ole saatavilla Kaarinan merialueilta. Epävirallisen, silmämääräisiin havaintoihin perustuvan jarviwiki-sivuston mukaan Harvaluodossa on paljon levää, Hovirinnassa hieman. Toisaalta tiedot ovat usean päivän vanhoja ja tilanne on voinut muuttua, kuten Littoistenjärvessä.

Littoistenjärven sinilevä-tulokset löytyvät täältä.