Uimakoulut starttaavat Littoistenjärvellä heinäkuussa – Edellisistä uimakouluista on 40 vuotta

0
Minna Kult aloittaa uimakoulut Järvelässä 18.7.

Littoistenjärven Järvelässä järjestetään tänä kesänä uimakouluja – ensimmäistä kertaa lähes neljäänkymmeneen vuoteen.

– Täällä on kai ollut uimakouluja 1980-luvulla, ja olen kuullut, että niitä on kyllä kysytty senkin jälkeen, Minna Kult kertoo.

Paimiolainen Kult toimii yrittäjänä Energiabuusteri-yrityksessään, jonka kautta hän on ohjannut uimakouluja aiemmin muun muassa Paimion uimahalli Solinassa.

– Olen aiemmalta ammatiltani lähihoitaja, mutta työ alkoi olla niin kuormittavaa, että halusin tehdä jotain muuta, jossa saan toteuttaa itseäni ja unelmiani. Olen käynyt uimaopettajan koulutuksen, junior lifesaver -ohjaajakoulutuksen sekä vesitreeniohjaajakoulutukset, ja nyt opiskelen erityisuinninopettajaksi sekä personal traineriksi, hän kertoo.

Uimaopetus luonnonvesissä tärkeää

Idean luonnonvesiuimakouluun Minna Kult sai käydessään Järvelässä.

– Täällä on niin hienot puitteet, on saunat, laiturit, ponttonilaituri ja pitkä matala ranta, jossa on hyvä ohjata erityisesti varhaisuimakouluja. Lisäksi tässä on kioski sekä esimerkiksi sup-lautavuokraamo, josta vanhemmat voivat halutessaan vuokrata laudat sillä välin kun lapset uivat, Kult sanoo.

Järvelässä hänen ideansa uimakouluista otettiin ilolla vastaan. Alun perin uimakouluja oli tarkoitus järjestää jo viime vuonna, mutta Kultin jouduttua leikkaukseen uimakoulut siirtyivät tälle kesälle.

Kult pitää uimataidon kannalta tärkeänä, että uimakouluja järjestetään luonnonvesissäkin.

– Sehän on kuitenkin suomalaisille se kaikkien luontaisin uimapaikka. Eniten uidaan uimarannoilla, mökkirannoilla ja esimerkiksi veneilemässä, Kult sanoo.

Silti on lapsia, ja aikuisiakin, jotka arastelevat luonnonvesiä.

– Onhan se aivan erilaista kuin uimahallissa. Ensinnäkään pohjaa ei näy samalla tavalla, ja lisäksi pohja voi olla pehmeä ja siellä voi olla kasveja. Lisäksi tuulet ja aallokot ja esimerkiksi auringonpaisteen heijastukset ovat sellaisia, joita ei halliympäristössä ole, Kult sanoo.

Vesiturvallisuutta

Vesiturvallisuuteen liittyvät asiat ovat erityisesti Minna Kultin sydäntä lähellä.

Hän järjestääkin yhtenä kurssina Järvelässä Junior lifesaver -kurssin, jossa opetetaan yli 12-vuotiaille vesipelastusta, vedestä pelastautumista sekä vesiturvallisuutta. Kurssi järjestetään yhteistyössä RENKI Konsulttipalvelut Oy:n kanssa.

Muita kursseja ovat varhaisuimakoulu, alkeisuimakoulu, jatkouimakoulu sekä tekniikkauimakoulu.

Kult kertoo, että ilmoittautumisia on tullut jo jonkin verran, mutta lisääkin mahtuu. Kursseille voi tulla paikkakunnasta riippumatta. Järvelä sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä niin Liedosta, Kaarinasta kuin Turustakin.

Aikaisempina vuosia Littoistenjärvellä on ollut useasti sinilevää. Mitäs uimakouluille tapahtuu, jos levä valtaa rannan?

– Tietenkin jos tilanne menee kovin pahaksi, niin kursseja pitää siirtää tai perua. Jos levää on vain vähän, kouluja pystyy silti pitämään, koska täällä on suihkut. Minulla on kuitenkin vahva usko, että uimakoulut saadaan täällä tänä kesänä järjestettyä, Kult sanoo.