Valokuitua tarjotaan jopa ilmaiseksi Kaarinaan – Kuluttajan kannattaa olla tarkkana

0
Täyskuitu käynnisti äskettäin Kaarinassa kampanjan, jossa tarjotaan maksutta rakennettua valokuitua asiakkaille. Kuvassa toimitusjohtaja Tommi Linna.

Rajattoman tiedonsiirtokapasiteetin tarjoavia valokuituyhteyksiä rakennetaan kovaa vauhtia eri puolille Suomea, ja myös Kaarinan alue kuuluu tähän joukkoon. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että yhteyksiä tarjotaan hyvin edullisesti, jopa ilmaiseksi. Samalla eri yhtiöiden hintavertailu on hyvin vaikeaa, ja yritysten verkkosivut tarjoavat tietoa vain pieniä muruina.

Näkyvimmin valokuitua tarjoaa Suomessa kolme valtakunnallista toimijaa: Lounea, Täyskuitu ja Valokuitunen. Yhtiöiden verkkosivuja tutkiessa voi nähdä, että kilpailu on kovaa ja puheet sen mukaisia.

Suuret teleoperaattorit tarjoavat myös kuituyhteyksiä, mutta lähinnä vain suuriin keskustaajamiin. Pienemmät kaupungit ja taajamat ne lupaavat hoitaa mobiiliyhteyksillä.

Valokuitujen vertailussa on otettava huomioon hintojen lisäksi se, sisältyykö tarjottuun pakettiin pelkkä valokuitu vai myös nettiyhteys. Internetin käyttöön tarvitaan molemmat.

Täyskuitu kampanjoi Kaarinassa

Kaarinassa on vastikään käynnistynyt Täyskuidun kova kampanja, jossa yhtiö mainostaa rakentavansa valokuituyhteyden ilmaiseksi kaikille, jotka sen haluavat. Kun jotain tarjotaan ilmaiseksi, on luonnollista, että epäluulot heräävät.

Kilpailijoiden eli Lounean ja Valokuitusen verkkosivuilta tutkittuna liittymähinnat vaihtelevat alueen ja nettiyhteyden nopeuden mukaan, mutta joka tapauksessa ja pienimmilläänkin liittymäkulut vaihtelevat 1 490 eurosta 2 390 euroon, ja päälle tulevat kuukausimaksut kuidun ylläpidosta ja Valokuitusen tapauksessa myös erikseen tilattavasta nettiliittymästä.

Eli onko ilmaistarjoukseen koira haudattuna, Täyskuidun toimitusjohtaja Tommi Linna ?

– Ei ole, vastaa Linna.

– Hinta perustuu meidän arvioomme siitä, milloin liiketoiminta muuttuu kannattavaksi. Jos alueen kotitalouksista neljäsosa tilaa valokuidun, me pystymme tarjoamaan sen luvatulla hinnalla, eli ilmaiseksi. Ainoa, mihin asiakas sitoutuu, on kahden vuoden määräaika sopimuskauden alussa. Mutta tämähän on tuttua vaikkapa sähkösopimusten puolelta.

Entä nouseeko hinta kahden vuoden jälkeen?

– Sopimusehdoissa on mainittu vain normaalit indeksitarkastukset, eikä mitään muuta ole tulossa. Ainoastaan siinä tapauksessa hinta muuttuu, jos asiakas haluaa päivittää nettinsä vaikkapa 100-megaisesta 250-megaiseksi, Linna vakuuttaa.

Markkinoilla tilaa

Nettiyhteyksien hinnat näyttävät kaikilla yhtiöillä olevan jokseenkin samaa tasoa. Nopeammasta yhteydestä saa maksaa enemmän, mutta 100-megainen ayhteys riittää varmasti useimmille, etenkin kun nopeus pysyy tasaisena, eikä se vaihtele tukiaseman käyttäjämäärän mukaan, kuten mobiiliyhteyksissä.

Ruotsissa yli 90 prosenttia kotitalouksista on valokuidun piirissä, Suomessa alle puolet. Markkinoilla on siis tilaa, ja siksi yrittäjiäkin riittää. Kuluttajan kannalta on tärkeää, että luetaan sopimusehdot huolella ja varmistetaan, mihin ollaan sitoutumassa.

Näin onnistut valokuidun tilaamisessa

1. Vertaa kytkentähintoja ja varmista, sisältyykö sopimukseen määräaikaista jaksoa. Laske hinnat yhteen esimerkiksi viidelle vuodelle.

2. Varmista, oletko tilaamassa valokuitua, nettiliittymää vai molempia.

3. Pidä huoli, että luvattuun hintaan sisältyvät kaikki kaivamiseen ja asennukseen liittyvät kulut.

4. Ota selvää, voitko halutessasi vaihtaa nettiliittymän toimittajaa. Selvitä eri operaattoreiden hinnat ja esimerkiksi päätelaitteiden kustannukset.

5. Jos tyydyt mobiililiittymään, arvioi kuinka paljon taloutesi tarvitsee dataliikennettä viiden vuoden päästä. Kerro luku sitten ainakin kymmenellä.

Teksti Antti Leikas, kuva Anne Linna