Häh: Miten Kaarinassa sattui kolme vesivahinkoa kesässä?

0
Kuivattimet hurisevat tällä hetkellä Kaarinan lukiolla, Littoisten moinitoimitalolla ja Piispanlähteen alakoululla. Kuva Kaarinan lukiosta, jossa rehtori Kimmo Laitinen esitteli ongelmia.

– Olen parikymmentä vuotta ollut Kaarinan kaupungilla töissä eikä montakaan vesivahinkoa ole sattunut, ja nyt yhtäkkiä niitä on yhtenä kesänä kolme, päivitteli Kaarinan kaupungin rakennuttajapäällikkö Markku Leinonen tämän kesän vesivahinkosaldoa Kaarinassa.

Liittyvätkö kesällä sattuneet kolme vesivahinkoa jotenkin yhteen?

Kaarinan teknisen johtaja Jyrki Haapasaaren mukaan ei, vaan kyse on ollut sattumasta. Kouluja remontoidaan nimenomaan kesäisin, kun rakennukset ovat tyhjillään, ja riski siihen, että tekevälle sattuu, on silloin suuri.

Yhteistä kaikille kolmelle vesivahingolle on, että ne syntyivät huolto- tai korjaustöiden yhteydessä. Kaarinan lukiossa ja Littoisten monitoimitalolla vesivahingon syy on sama, työvirhe, jossa putkien uusi puristeliitos petti. Kaarina-lehden saamien tietojen mukaan näillä työmailla ei kuitenkaan ollut samaa pää- tai aliurakoijaa.

– Siitä saakka kun näitä puristeliitoksia on tehty, niiden aukeamisista vahingossa on alalla uutisoitu. Niiden tekeminen vaatii selvästikin taitoa, taustoittaa Haapasaari.

Piispanlähteen koulun vesivahinko taas johtui Haapasaaren mukaan todennäköisimmin poikkeuksellisen kovasta talvesta, joka jäädytti ja rikkoi välikatossa vettä täynnä olleen putken.

Vesivahingoista ei ole tulossa kaupungille isoa laskua. Työvirheiden kustannuksista vastaa urakoija, joilta kaupunki edellyttää vastuu- ja rakennustyövakuutukset. Ne kattavat myös väistötilakulut.

– Mielipahaa ja harmia nämä vakuutukset eivät tietenkään korvaa, ja voi olla, että jotain tulee kaupungin maksettavaksi rakennusten ikäalennusten vuoksi, Haapasaari miettii.

Piispanlähteellä kaupunki joutuu todennäköisesti eniten maksumieheksi. Siellä vahingot korvataan kaupungin omasta kiinteistövakuutuksesta. Summat lasketaan Haapasaaren arvelun mukaan todennäköisemmin kymmenissätuhanissa kuin sadoissatuhansissa.