Johtava ylilääkäri: ”Päiväpäivystyksen keskittäminen olisi järkevää”

0
Kaarinan terveyskeskus.

Kaarina, Paimio ja Sauvo muodostavat ensi vuoden alusta lähtien yhteisen sote-keskuksen. Vielä ei tiedetä tarkasti, millaisia muutoksia se tuo palveluihin. Kaarinan johtava lääkäri Antti Sandén pitäisi järkevänä päiväaikaisen päivystyksen keskittämistä yhteen toimipisteeseen, mutta tästä ei ole vielä päätöksiä.

– Päivystystoiminta olisi toiminnallisesti järkevää keskittää. Kaarinassa on kattavat tukipalvelut laboratorio- ja kuvantamistutkimuksineen ja niitä tietysti kannattaa hyödyntää, hän kommentoi.

Jatkossa lääkärit ja hoitajat palkataan todennäköisesti sote-keskusalueelle, ja ensisijainen toimipaikka on jokin alueen sote-keskuksista. Käytännössä siis sama lääkäri voisi Sandénin mukaan työskennellä sekä Kaarinan että Paimion terveysasemalla, mutta hän arvelee, että pääsääntöisesti henkilöstö toimii samoissa pisteissä kuin tähänkin asti.

Entäpä sitten potilaat: jos Kaarinassa ei ole tarjota vastaanottoaikaa, mutta Paimiossa on, voivatko kaarinalaiset halutessaan käydä Paimiossa terveyskeskuksessa?

– Hyvinvointialueen strategiassa käsittääkseni potilaille sallitaan vapaa liikkuvuus, mikä on hyvä asia. Käsittääkseni palveluita voisi käyttää koko maakunnan alueella, Sandén vastaa.

Johtava ylilääkäri Juho Järvelin Paimio-Sauvon terveyskeskuksesta täsmentää, että mahdollisuus palveluiden käyttöön koko maakunnan alueella on varmasti tavoitteena, mutta toistaiseksi kuntalaisia suositellaan asioimaan aiemmalla terveysasemallaan, jossa hänen tilanteensa ja hoitosuunnitelmansa tunnetaan parhaiten.

– Potilastietojärjestelmien yhdistymisen aikataulu ei ole vielä tiedossa. Potilastietoja ei siis ole vielä kätevästi ja kattavasti saatavilla muualla kuin oman kunnan terveysasemalla, Järvelin perustelee.