Kaarinan Retkimelojat reskuttavat ja retkeilevät avokanooteilla

0
Merja Tuuttila, Pirjo Kosonen, Suvi Suominen sekä Pentti Tuuttila lähtivät torstai-illan retkimelonnalle Voivalanrannasta.

Varpaat eivät palele eivätkä rantakivikon kivet pistele, kun vetää jalkaansa melontatossut. Hyvä varustelu on tärkeä muistaa, kun lähtee retkeilemään kajakilla.

Kaarinan Retkimelojat kokoontuvat melontakaudella torstai-iltaisin Voivalanrantaan ja lähtevät yhdessä melomaan.

– Käymme usein kiertämässä Jauhosaaren tai Kuusiston, reittivalintaan vaikuttaa tuulen suunta ja voimakkuus, kertoo 37 vuotta melontaa harrastanut ja melonnanohjaajana toiminut Pirjo Kosonen .

Peruskurssilla pääsee jo pitkälleKaarinan Retkimelojat järjestävät lajiin tutustumisia kajakkivajallaan Voivalanrannassa. Seuran puolesta saa tarvittavat varusteet.

– Missään vaiheessa ei tarvitse esimerkiksi olla ostamassa omaa kajakkia, Kosonen kertoo.

Melonnan peruskursseja järjestetään touko-kesäkuisin. Kursseilla tavoitteena on oppia perustaitoja ja -tietoja melontaharrastuksen jatkamista varten. Varsinainen melontakausi kestää toukokuusta syyskuun puoliväliin.

Liikuntaa veden lähelläSuvi Suominen on aloittanut harrastuksen kaksi vuotta sitten. Hän on purjehtinut koko ikänsä ja rakastaa merta. Melomisessa hän pitää siitä, että pääsee lähelle vettä.

– Sitä lähemmäs ei enää pääse, tai sitten ollaankin jo uimassa, Suominen naurahtaa.

Hän kertoo, että melomisessa haastetta luo eniten sivutuuli.

Sen sijaan vastatuuli ei ole melonnalle este, vaan tuo hyvää haastetta.

– Vastatuuleen meloessa saa kovan treenin kropalle, sanoo Suominen.

Kosonen nyökkäilee ja kertoo, että melominen on erityisen hyvä keskivartalon lihaksille.

8 m/h tuulenpuuskutuksesta Retkimelojat toteavat, etteivät lähtisi vesille, vaikka siitä kuinka kovan treenin saisikin.

Mitä jos kajakki kaatuu?Reskutuskurssilla harjoitellaan pelastautumista, jos kajakki kaatuu.

– Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja kajakin vierellä, kertoo Kosonen.

Harjoittelu ja henkinen varautuminen tekevät melonnasta mukavampaa, kun tietää osaavansa toimia kiperässä tilanteessa. Tosipaikan tullen rauhallisena pysyminen on helpompaa, kun on kokenut hankalan tilanteen aikaisemmin hallitusti ja turvallisessa ympäristössä.

Melontaa voi harrastaa vuoden ympäri. Luonnonvesillä harrastus vaatii vain oikeanlaista varustautumista. Salossa on myös melontahalli, jonne pääsee kylmyyttä karkuun melontaharrastuksen pariin.