Kaikki aikuiset riskiryhmäläiset saavat nyt neljännen koronarokotteen Kaarinassa

0
Tiedossa olleet uudet koronatartunnat Kaarina-lehden julkaisupäivinä. THL:n koronatilastot olivat kolmen viikon ajan tauolla heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Tältä ajalta Kaarina-lehden taulukon luvut ovat keskiarvo, joka on laskettu kolmen viikon kokonaismäärästä.

Positiivisten koronanäytteiden määrä on ollut Kaarinassa kesän ajan maltillinen. Tämä ei tosin kerro siitä, etteikö koronavirusta liikkuisi Kaarinassa, vaan siitä, että kesälomakaudella monille on riittänyt kotitestin tulos. Sairaustodistuksia varten ei ole hakeuduttu viralliseen näytteenottoon.

– Vakavaa taudinmuotoa kaarinalaisilla on joka tapauksessa ollut vähän, rokotteet suojaavat siltä hyvin, kertoo avosairaanhoidon ylilääkäri Eevi Heliö Kaarinan terveyskeskuksesta.

– Toisaalta vuodeosastolla on Kaarinassa jatkuvasti koronapotilaita hoidossa, kuten koko epidemian ajan. Lähiviikot näyttävät, mihin tämä tauti nyt syksyllä asettuu. Nythän koulut alkavat ja päiväkodit täyttyvät.

Yli 60-vuotiaiden vielä odotettava


Neljänsiä koronarokotuksia ryhdyttiin antamaan Kaarinassa kesällä, ja tällä viikolla niitä alkavat saada yli 18-vuotiaat riskiryhmäläiset.

– Tämä ryhmä on iso, ja menee todennäköisesti aikaa, ennen kuin tulee seuraavan ryhmän eli kaikkien yli 60-vuotiaiden vuoro, miettii Eevi Heliö.

Neljänsiä rokotuksia saavat tietenkin yhä myös edellisen ryhmän edustajat eli kaikki yli 70-vuotiaat. Samoin jos ensimmäiset, toiset tai kolmannet rokotukset ovat ottamatta, niitä on saatavissa.

– Rokotusaikoja lisätään sitä mukaa kuin niitä menee. Jos ei aikoja varatessa löydy juuri itselle sopivaa aikaa, kannattaa käydä myöhemmin tarkistamassa uudelleen, Heliö vinkkaa.

Rokotuspaikkana on tämän viikon alusta saakka ollut Oskarintalo eli virastotalo Kaarinan ydinkeskustassa.

Ruuhkaa yhä


Kaarinan terveyskeskuksen puhelimessa on ollut ennätysmäiset ruuhkat, ja viime viikolla Kaarina-lehti kertoi, että tiistaina oli vielä soittamatta takaisin torstaisia puheluita. Nyt ruuhka on helpottanut, mutta saman päivänä aikana tuskin saa vieläkään puhelua takaisin.

Koska yhteiskunta on auki, flunssaa ja muita sairauksia liikkuu runsaasti.

– Mikäli hengitystieoireita tulee, ei ole asiallista lähteä tartuttamaan esimerkiksi työpaikalle muita, vaikka kotitesti näyttäisi negatiivista, Eevi Heliö muistuttaa.

– Toivon, että tässä asiassa olisi syntynyt pysyvä kulttuurinmuutos.

Viime torstaina Kaarinassa oli tilastoitu koko epidemian ajalta yhteensä 7183 koronatapausta. Käytännössä viidesosa kaarinalaisista on sairastanut koronaviruksen niin, että siitä on jäänyt merkintä terveydenhuollon papereihin.

Kaarina-lehden koronataulukon lukemat eivät heinäkuun puolenvälin jälkeen ole täysin verrattavissa edellisiin viikkoihin. THL ei päivittänyt koronatilastoja kolmen viikon ajalta heinä-elokuun taitteessa, vaan luvut tulivat takautuvasti. Lisäksi THL julkaisee jatkossa koronatilastotiedot vain torstaisin, minkä vuoksi keskiviikkona ilmestyvän Kaarina-lehden taulukon tiedot laahaavat perässä. Isot kehityslinjat ovat kuitenkin yhä taulukosta seurattavissa.