Kalevi Pirttijärven kolumni: Ei muuten pidä paikkaansa

0

Nimittäin se, minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Jo oikein nuorena minäkin sain ukkovarpaan imettäväksi. Nyt en pääse lähellekkään ko. temppua. Suoritus jää enemmän kuin pierun (piirun) verran vajaaksi.

No, yksi asia on, joka varmasti pitää paikkansa: se, että maailmassa on aina ollut sähköä.

Vaan sähköauto on nyt ajan henki ja haave. Rahastahan tässäkin intoilussa on kysymys. Mikään autofriikki en ole. Kymmenkunta autoa on ollut, ja jokainen on syönyt kaiken, minkä olen pystynyt ostamaan. Mitään ei ole jäänyt jälkeen.

Tietysti ensimmäinen yhteys sähköön oli kissan silittäminen. Jännite kuului rätisevänä äänenä, mutta kukaan ei maininnut siirtomaksusta mitään.

Seuraavaksi muistan sanonnan, että mummojen pihakeskusteluissa oli sähköinen ilmapiiri. Isää matkien minäkin sanoin, että joltain paloi proppu.

Myöhemmin oli ökytalossa kaikki sähköllä käyvät laitteet. Meillä oli vasta valaistus. Kuulin isän sanovan , että siellä on varmaan sähköllä käyvä sonnikin. Nykyisin ilmaisua nimitettäisiin kateudeksi.

Seuraava kokemus minulla olikin sitten omakohtainen oikosulku. Näin kävi, kun laskin laulellen vesiä Olli-sähköpaimenen lankalle lehmien laitumella. Kokemus oli takuulla ainutkertainen. Siinä taisi rekikelikin purskahtaa housuihin.

Sähkön käytöstä autoilussakin on vahva muistikuva. Se tapahtui tolpalla, niin kuin autoilussa sanotaan. Samalla kerralla katkesi jatkojohto ja naapurisopu. Olisihan minun miehenä pitänyt tietää, ettei johtoaan pidä joka paikkaan tuikata, eikä irrotuskaan osunut oikeaan. Niinpä ajoin sen päivän naapurin jatkojohtoa laahaten. Oliko ajelu taloudellisempaa, en huomannut. Myötätuuleen meni keveämmin, mutta se olikin jo sitten tuulivoimaa. Tunnen tapauksesta vieläkin myöhäishäpeää.

Myöhemmin elämä opetti sääntönsä minullekin. Todellisessa elämässä on virheensä tunnustettava, hyviä asioita tuettava ja heikompia kansalaisia autettava. Siihen meitä auttaa usko, joka on meidän viisautemme.

Olen kuullut kerrottavan, että on yksi paikka, missä ateisteja ei ole. Se on, putoava lentokone. Siellä kuulemma kaikki siunailevat.

Kalevi Pirttijärvi