Koiruuksia Kaarinan urheilupuistossa: Saksanpaimenkoiraliiton päänäyttely pidetään tulevana viikonloppuna

0
Saksanpaimenkoirat kävelevät näyttelyssä omistajansa tai esittelijän kanssa. Tuomari arvostelee koirien ulkonäköä ja tottelevaisuutta.

– Perjantaina Kaarinassa näkee paljon suloisia pentuja ja sunnuntaina käy hulina ja hännän huiske, Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja sekä näyttelytuomari Sami Baggström vinkkaa.

Kaarinan keskusurheilupuistossa nimittäin järjestetään tulevana viikonloppuna SPL:n päänäyttely.

Baggströmin mukaan lauantaina on rauhallisempaa, koska käynnissä on ainoastaan yksilöarvioinnit, mutta perjantaina ja sunnuntaina nähtävää riittää.

– Heidän, joilla on harkinnassa koiran hankinta, kannattaa saapua perjantaina paikalle, Baggström neuvoo. Silloin näyttelyn ohjelmassa on pentukatselmus.

– Pentujen ihastelu on varmasti muidenkin kuin koiran hankintaa pohtivien mielestä mukavaa, Baggström jatkaa.

Sunnuntaina päänäyttely huipentuu kilpailuarvosteluihin. Näyttelyä seuratessa saattaa löytää uuden kiinnostuksen kohteen ja harrastuksen, kuten Baggströmille aikanaan kävi.

Harrastukseen hurahtaa helposti

Baggströmin lapsuudenmuistoihin kuuluvat mummolan saksanpaimenkoirat. Leikkisät ja tottelevaiset ystävät ovat nyt merkittävän suuri pala Baggströmin elämää.

Harrastusinto syttyi Baggströmin seuratessa saksanpaimenkoira-näyttelyä kentän laidalta noin 29 vuotta sitten. Hänen silloisen saksanpaimenkoiransa oli tarkoitus olla kotikoira ja toveri, mutta pian Baggström toverineen alkoi käydä näyttelyissä.

Jo harrastuksen alkuvaiheilla Baggströmiä alkoi kiinnostaa tuomarointi. Hän ryhtyi tuomariksi kilpailullisuuden sekä sen vuoksi, että saksanpaimenkoiran anatomia kiehtoi.

– Miksi tämä koira liikkuu paremmin kuin tuo toinen? Onko harjoittelulla siihen vaikutusta? Baggström luettelee kysymyksiä, joihin lähti etsimään vastauksia tuomarin viisivuotisesta koulutuksesta.

Käytettävyys ennen kauneutta

Kaarinassa järjestettävään päänäyttelyyn on ennakolta ilmoittautunut noin 150 koira ja omistaja -valjakkoa.

Päänäyttely eroaa SPL:n muista näyttelyistä siten, että paikalla voi kisata korkeimmasta mahdollisesta tittelistä VA, toisin kuin muissa näyttelyissä. Lyhenne tulee saksan kielen sanoista Vorzüglich Auslese, joka tarkoittaa erinomaista valintaa.

Lauantaina suoritetaan yli kaksivuotiaille koirille rohkeuskoe, jonka läpäisseet koirat voivat kisata VA-arvostelusta. Rohkeuskoe mittaa koiran luonnetta ja tottelevaisuutta.

Kisoissa koirat pisteyttää ja asettaa paremmuusjärjestykseen tuomari, joka pohtii monia arviointikriteerejä.

Painopisteenä arvioinnissa on anatomia, eli esimerkiksi koiran rakenne, mittasuhteet ja liikkuvuus. Arviointi tehdään rotumääritelmää vastaaviin tietoihin verraten.

Baggström kertoo, että myös koiran ulkonäkö arvostellaan. Ulkonäöllisissä seikoissa on hyvin paljon eroavaisuuksia esimerkiksi karvan värissä, pituudessa ja karheudessa.

– Tähän arvioinnin osioon ei ole mitään määritelmiä, vaan kauneus on katsojan silmässä, Baggström sanoo.

Miksi juuri saksan­paimenkoira?

Baggström kertoo, että hän hankki kaikista vaihtoehdoista juuri saksanpaimenkoiran, koska rotu on niin monipuolinen. Noin 360 koirarodusta saksanpaimenkoira erottuu siten, että se toimii niin kotikoirana kuin työ- ja harraste tarkoituksissakin.

– Saksanpaimenkoira on aktiivinen rotu ja tulee kesäisin kanssasi uimaan ja talvisin vaikka hiihtämään, Baggström listaa.

Koiran hyvä kouluttaminen on tietysti tärkeää, jotta yhdessäelo sujuu mutkitta.

Moni muukin on halunnut koirakaverikseen saksanpaimenkoiran. Tästä kertoo, että SPL on Suomen suurin yhden koirarodun järjestö. Jäseniä järjestöllä on tällä hetkellä noin 3400.

Päänäyttelyn aikataulu

  • Perjantaina klo 12 pentukatselmus Erotuomarinkadulla
  • Lauantaina klo 9–10 rohkeuskoe, jonka jälkeen yksittäisiä laatuarvosteluja Viipurinkadulla
  • Sunnuntaina klo 9–16 kilpailuarvostelut Viipurinkadulla