
Vuoden käsityötekniikkaa päästiin kesällä kokeilemaan Kuusiston Taidekartanolla purkkivärjäystyöpajassa.
Purkit kasattiin ja jätettiin tekeytymään kolmeksi viikoksi. Sopiva aika purkkivärjäyksessä värien kiinnittymiselle on 3–4 viikkoa, mutta hyvää malttaa odottaa.
Heinäkuun lopussa odotus palkittiin, kun purkkivärjäystyöpajaan osallistuneet pääsivät avaamaan purkkinsa ja tutkailemaan lankojensa sävyjä.
Ekologista värjäystä
Värjäyksen lopputulos saattaa edelleen yllättää Aija Möysän, joka on harrastanut luonnonvärjäystä yli viisitoista vuotta.
Hän piti Taidekartanon työpajan ja oli sitä varten kerännyt värjäykseen tarvittavia kasveja omasta ja Kuusiston lähiluonnosta.
Purkkivärjäys on ekologinen kylmävärjäystekniikka
– Kasvien kerääminen värjäystä varten on mukavaa tekemistä, Möysä sanoo. Hän lisää, että lajitunnistus on tärkeää, jotta poimija osaa jättää rauhoitetut sekä uhanalaiset kasvit luontoon.
Kasvien lisäksi värjäyksessä voi käyttää sieniä tai biojätteitä, kuten sipulin ja avokadon kuoria.
Möysä avasi lauantaina oman purkkinsa. Lanka oli värjäytynyt mesiangervon kukinnosta kirkkaan keltaiseksi.
– Tämä punainen sävy on verihelttaseitikin lakista, Möysä kertoo ja osoittaa langastaan kohdan, jossa keltainen lanka saa punertavaa sävyä.
Möysän mielestä purkkivärjäyksessä hauskin osuus on purkuvaihe.
Myös langan käyttäminen neuleisiin on hänestä mieluisaa, sillä käsityöt saavat niistä kiinnostavia ja leikitteleviä värimaailmoja.
Purkkivärjäyksen lisäksi on olemassa muitakin luonnonvärjäystekniikoita.
Eri tekniikat ja teokset esittelyssä
Taidekartanon Matarat-ryhmän Metsän värit -näyttelyssä oli esillä myös Möysän teoksia.
Teoksissa kuvattiin metsän tunnelmia ja käytettiin metsän väriaineksia.
Katseltavana on esimerkiksi villamatto, jonka langat Möysä on värjännyt karhunkäävällä, okrakäävällä, samettijalalla sekä männynsuomuorakkaalla. Esillä on myös Möysän sieni- ja jäkälävärjäyskurssilla värjätystä langasta neulottu villahame.
Taitojärjestö valitsi tämän vuoden käsityötekniikaksi värjäyksen luonnonväreillä. Taitojärjestö on suomalainen käsityöpalveluiden tuottaja ja kehittäjä.
10 vuotta, 10 uutta veistosta
Kuusiston Taidekartanolla vietetään juhlakesää. Taidekartano täyttää kymmenen vuotta, ja tämän kunniaksi näyttelyitä on enemmän kuin koskaan aiemmin.
Taidekartanolla voi tällä viikolla sunnuntaihin saakka kuulla sahan pärinää, talttojen kilinää ja höylien viuhua. Kartanolla järjestetään ensimmäistä kertaa Veistoviikko.
Yleisö voi vapaasti pitkin viikkoa mennä seuraamaan luomusten syntyä. Kymmenen veistäjää veistää puusta esiin luomuksensa, jotka jäävät pysyvästi Taidekartanon Lahopuuveistospuutarhaan ja kulttuuripolun varteen.
Veistoviikko on osa Euroopan kulttuuripäivien ohjelmaa.
Merja Markkula kertoo olevansa iloinen siitä, että pyyntö olla osana Euroopan kulttuuripäiviä tuli ympäristöministeriöstä. Tämä tuntui kunnianosoitukselta Kuusiston Taidekartanolle.
Värjää purkissa
- Tarvitset ison, tiiviskantisen lasipurkin, lankaa, alunaa tai muuta ”kiinnitysainetta”, värikasveja sekä kuumaa mutta ei kiehuvaa vettä.
- Värikasveiksi voit etsiä esimerkiksi poimulehteä, pajun kuorta, raparperia, pietaryrttiä, nokkosta, kieloa, lepän käpyä, koivun lehtiä, mesiangervoa, pihakäenkaalia ja voikukan lehtiä.
- Purkkivärjäyksen ohjeita löytyy Taitojärjestön nettisivuilta (taito.fi/kasityoohjeet/varjays).
Loppukesä Kuusiston Taidekartanolla
- Parhaillaan on meneillään Veistoviikko. Yleisö on tervetullut seuraamaan veistosten syntyä
- 14.8. klo 12–14 Veistoviikon päättäjäiset
- 27.8. klo 18–20 Suomen luonnonpäivän piknik taidekartanon pihassa
- 10.9. klo 14–17 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien juhla, puheita, jazz-konsertti, opastettu kierros Lahoveistospuutarhaan