Kulttuurihistoriallisesti arvokas asemapuisto halutaan pelastaa

0
Piikkiön aseman takana sijaitseva puisto halutaan kunnostaa. Arkistokuva Eero Saarikoski / TS.

Kaarinan kaupunki on aikeissa kunnostaa ränsistymään päässeen Piikkiön asemapuiston. Useiden eri valtuutettujen allekirjoittamaa valtuustoaloitetta käsiteltiin teknisessä lautakunnassa tiistai-iltana.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas puisto on perustettu aloitteen mukaan vuonna 1899.

Piikkiön asemapuiston suunnitelma ja alkuperäinen kasvillisuus ovat peräisin Hyvinkäältä. Suunnittelija on oletettavasti ollut Rautateiden ylipuutarhuri Otto Wilhelm Nykopp . Asemapuiston puilla on aikoinaan ollut tärkeä tehtävä estää ja hillitä tulipaloja, joita saattoi syttyä höyryveturin tulipesän kipinöistä.

Puistoa on uudistettu viimeksi vuonna 1959, ja sitä hoidettiin aktiivisesti aina 1970-luvulle asti. Matkustusliikenteen hiljennyttyä puisto jäi hoitamatta.

Piikkiön asemapuisto on tällä hetkellä ränsistynyt ja siellä on useita kaatuneita ja heikkokuntoisia puita. Puistokäytävät ovat lähes umpeenkasvaneet. Puiston kunnostaminen on viheraluepäällikkö Terho Marttilan mukaan kuitenkin mahdollista.

Puiston kasvillisuutta on inventoitu tänä kesänä. Kunnostus jatkuu kasvillisuuden raivaamisella ja uuden kulkuväylän rakentamisella. Tämän jälkeen alueelle voi laatia uuden suunnitelman. Koska kyseessä on kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde, suunnittelutyö on teetettävä historiallisiin puutarhoihin perehtyneellä maisemasuunnittelijalla.

Aloitteen eteneminen vaatii teknisen lautakunnan lisäksi kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksynnän. Tavoitteena on myös selvittää, onko puiston kunnostamiseen mahdollista saada ulkopuolista rahoitusta.