Lomaa koulusta vietetään koululla – Netissä leviävä haaste yllyttää jälleen nuoria vaarallisiin tekoihin

0
Kaarinalaiset nuoret kokoontuvat kesä-iltoina kouluille. Kaarina-lehti kävi Kaarinan lukion pihalla viime lauantaina iltayhdeksän aikaan.

Etkö saa nukutuksi mopon moottorin pärinän tai kannettavasta kaiuttimesta pauhaavan musiikin vuoksi? Moni nuorista ei nuku, vaan venyttää kesäiltojen viettonsa yön tunneille.

– Mopot äänimeluineen ovat Kaarinassa jokakesäinen ilmiö, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Matti Pippola.

Viime tipassa pois auton edestä

Uutena ilmiönä ovat kuitenkin erilaiset netissä leviävät trendit ja haasteet, joita nuoret tekevät. Osa on hauskoja ja harmittomia, kuten esimerkiksi TikTok-tanssit tai erikoisten ruokayhdistelmien kokeilu. Pippola kertoo, että tänä kesänä nuorten keskuuteen on ilmestynyt vaarallinen villitys, jossa juostaan tien yli niin, että ehditään viime tipassa pois ohiajavan auton edestä.

Viimeisin ilmoitus kyseisenlaisesta tilanteesta on Piikkiöstä Rungontien alueelta.

Tilanteet kuvataan ja julkaistaan nettiin. Näin ilmiö leviää. Onneksi myös tietoisuus leviää ja vanhemmat osaavat olla valppaana.

Kaarina ei ole tilastopiikki

Pippola kertoo, että Kaarinassa nuoret osaavat pääasiallisesti käyttäytyä hyvin. Loma koulusta aiheuttaa kuitenkin päivän venymistä myöhään yöhön, jolloin muu kaupunki nukkuu tai ainakin haluaisi nukkua.

Tänä kesänä kesäkuussa Piispanlähteen koulujen läheisyydessä noin kymmenen nuoren porukka aiheutti poliisitehtäviä äänekkäällä ja osittain epäasiallisella mopoilulla.

Pippola selventää, että epäasiallinen mopoilu merkitsee esimerkiksi liikennesääntöjen rikkomista, kuten keulimista ja ajamista paikoissa, joissa ajaminen on kielletty. Myös kumin polttaminen, eli samanaikaisesti kaasu ja jarrut pohjassa renkaan kuluttaminen asfalttiin, sekä ilman kypärää ajo lasketaan epäasialliseksi toiminnaksi.

Kesäkuun aikana poliisille on myös kahdesti ilmoitettu Piispanlähteen kouluilla ryypiskelleistä nuorista. Piispanlähteen kouluille on hälytetty virkavaltaa myös muutamaan otteeseen katoille kiipeilystä.

Piispanlähteen koulujen hälytyksiin reagoitiin nopeasti. Poliisin ennalta ehkäisevän työn -ryhmä sai tilanteen haltuun niin, ettei heinäkuussa alueelta tullut hälytystehtäviä lainkaan.

Kaipuu kouluun?

Useat nuoriin liittyvät tehtävät tapahtuvat koulujen läheisyydessä. Pippola pohtii, että syy tähän voisi olla se, että alue on nuorille tuttu sekä keskeinen kohtaamispaikka. Hän lisää, että koulujen pihoilta löytyy virikkeitä yhteiseen tekemiseen.

Heinäkuussa kymmenen nuoren porukka aiheutti useita ilmoituksia Kuusistossa. Myös Piikkiön keskustan alue on ollut mopo-tehtävien suhteen aktiivinen.

Nuoret ovat myös jälleen löytäneet Kaarinan keskustan OP:n tuulikaapin, jossa hengailevat.

Yleisin nuoriin liittyvä poliisitehtävä

…on mopon melusta aiheutunut häiriö. Vaikka tämä häiriö onkin ikävä, kyseessä on suhteellisen pieni paha. Jokainen keksii varmasti ikävämpiäkin virkavaltaa vaativia hälytystehtäviä kuin meluhaitta.

Meluhaitan lisäksi Piippola kuitenkin muistuttaa mopoilla ajeluun liittyvistä turvallisuusriskeistä. Sallittu ajonopeus mopolla on 45 kilometriä tunnissa, mutta jotkut nuoret huristavat mopoillaan jopa 60–80 kilometrin tuntivauhdilla.

Tämä on ensinnäkin laitonta, mutta lisäksi myös vaarallista nuorelle itselleen sekä muulle liikenteelle. Ajokokemus on jännittävää ja uutta, mutta uutuus merkitsee myös sitä, että liikenteessä liikkuminen vaatii vielä harjoittelua ja tottumista. Harjoittelu yli 45 kilometrin tuntivauhdilla on Pippolan mukaan vaarallista.

On yllättävää, kuinka yleistä mopojen virittäminen nuorten keskuudessa on. Pippola vinkkaa vanhemmille, että suorittamalla itse koeajon oman lapsen mopolla voi varmistaa, että mittari pysyy tarkoituksenmukaisissa lukemissa. Myös jarrujen ja valojen tarkistaminen hoituu samalla.

Viimeksi viime keskiviikkona ilmoitettiin Piispanlähteen koululla ja Pyhän Katariinan tiellä kovaa vauhtia ajavista ja kovaa melua pitävistä traktorimönkijästä, mopoautoista ja kevytmoottoripyöristä.

Pippola kertoo, että poliisi aikoo kohdentaa valvontaa alueille, joilla esiintyy selkeästi useimmiten häiriöitä.

”Hengailua ja hauskanpitoa ei tarvitsisi olla kyttäämässä”

Lukion toiselle ja kolmannelle suuntaavia nuoria vietti viime viikolla lauantai-kesäiltaansa Valkeavuoren koululla.

Poliisin mukaan yhteen kokoonnutaan yleensä iltayhdeksän maissa ja yhteinen ajanvietto jatkuu aina aamutunneille asti.

Arkena monet nuorista ovat töissä, joten silloin valvominen jää vähemmälle. Viikonloppuyöt kuitenkin venähtävät helposti.

Jokin järki hölmöilyssäkin pitää olla

Kaarina-lehden haastattelemat nuoret halusivat pysyä nimettöminä, sillä he eivät pidä siitä, että heidän tekemisiään ja menemisiään kytätään. He ovat sitä mieltä, että heidän pitäisi saada rauhassa nauttia hölmöilystä.

– Mummelit voisivat muistella omia nuoruusvuosiaan ennen kuin tuomitsevat meidän käytöstä, toteaa eräs nuorista.

Toinen jatkaa, että aikuiset tuskin ovat nuoruudessaan viettäneet aikaansa neulontapiireissä ja menneet viikonloppuisin iltakymmeneltä nukkumaan.

Kysyttäessä vaarallisesta tienylitys-haasteesta nuoret kertovat nähneensä sellaisia videoita TikTokissa. He eivät itse pidä toimintaa järkevänä tai hauskana.

– Tai ehkä se on ihan hauskaa kun muut niin tekevät, mutta omasta hengestäni en halua päästä, kommentoi eräs nuorista ja saa muut nauramaan sekä myötäilemään toteamusta.

– Ei sitä paljon tyhmempiä tapoja kuolemiseen keksi, eräs heittää.

Ei tarvitse tehdä mitään ihmeellistä

Kaarinalaiset nuoret kokoontuvat kesäisin viettämään aikaansa rannoille, kauppojen pihoille sekä kouluille.

Rannoilla uiminen on haastatelluista nuorista ihan vain mukavaa. Kauppojen pihoille taas houkuttaa kaupasta ostettavat juomiset ja syömiset, joita voi nautiskella samalla kun hengaillaan porukalla. Kouluilla on kaikenlaista tekemistä esimerkiksi kiipeilytelineiden ansiosta ja istumapaikkojakin riittää.

Tärkeä näitä hengailupaikkoja yhdistävä tekijä on myös parkkipaikat. Rannoilla, kaupoilla ja kouluilla on asfalttialueita, joilla ajella.

Kahdeksannen luokan aloittavat Amanda Hollmén sekä Ilona Pesonen kertovat, että eivät kaipaa vielä koulunpenkille.

– Tai kavereita kyllä kaipaa, Pesonen toteaa hetken asiaa pohdittuaan.

Tytöt selittävät, että kesällä kyllä hengaillaan kavereiden kanssa, mutta koulussa tulee vietettyä aikaa myös sellaisten tuttujen parissa, joita ei vapaa-ajalla kohtaa.

Kesällä molemmista on ollut mukavaa ajanvietto perheen kanssa mökillä ja kavereiden kanssa hengailu.

– Ei tarvitse tehdä mitään ihmeellistä, kunhan vain oleskelee ja viettää aikaa, sitä sillä hengailulla meinataan, selittää Hollmén.

Artikkelia muutettu 3.8.2022 kello 16.06. Korjattu Matti Pippolan virheellinen nimi. Alkutekstissä nimi oli muodossa Piippola.