Maailmanlaajuinen komponenttipula mykisti Senioritalon ovipuhelimen

0
Senioritalo Onnikan ovipuhelimessa komeili Epäkunnossa-lappu toista kuukautta.

Senioritalo Onnikan A-talossa on kärsitty kesällä hankalasta ongelmasta. Ulko-oven ovipuhelin ei toiminut lähes kahteen kuukauteen. Vieraiden oli soitettava asukkaalle puhelimella, ja asukkaan oli mentävä itse alas avaamaan heille ulko-ovi.

– Ei ole päästy ambulanssistakaan Senioritaloon sisälle, päivitteli yksi asukkaista, kun Kaarina-lehti k ävi viime torstaina paikalla.

– Ovipuhelinta kertaalleen jo korjattiin, mutta se toimi silloin vain puolitoista päivää.

Ongelmasta Kaarina-lehdelle vinkannut toinen asukas muistutti, että moni Senioritalossa on pyörätuolissa tai liikkuu muuten huonosti, minkä vuoksi alhaalla ulko-ovella ramppaaminen on tuottanut paljon ongelmia.

Lehden käynnin jälkeen puhelin saatiin viimein kuntoon. Senioritalojen isännöinnistä vastaavan Maininki Oy:n toimitusjohtaja Timo Laaksonen kertoo, että viivästyksen syynä oli maailmanlaajuinen komponenttipula. Ovipuhelinta ei pystytty pelkällä korjaamisella kunnostamaan pysyvästi, vaan koko laite täytyi vaihtaa – eikä laitetta niin vain saatu Kaarinaan.

Sähkömekaniikkalaitteiden komponenttipula on maailmalla tällä hetkellä huutava, ja osien toimitusajat ovat kaikkialla huomattavan pitkiä ja epävarmoja. Taustalla on sekä koronapandemian jälkeinen elektroniikan yhtäkkinen ja yhtäaikainen tarve sekä se, että yhteiskuntien elektronisoituessa komponenttien tarve kasvaa jatkuvasti nopeammin kuin tarjonta. Lisäksi merikonttiliikenne takkuaa edelleenkin koronapandemiatauon ja Suezin kanavan tukkeutumisen perässä.

Laaksonen muistuttaa, että Onnikka ei ole hoivakoti, vaan asukkaiden on tarkoituskin olla omatoimisia.