Mittava vesivahinko Kaarinan lukiolla – Lukuvuosi saatetaan käydä Turussa

0
Tämä wc-tila oli syyllinen Kaarinan lukion mittavaan vesivahinkoon, näyttää Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen.

Puoli senttimetriä ratkaisi Kaarinan lukion alkavan lukuvuoden.

Lukiolla on kesän aikana tehty vessa- ja sisäkattoremonttia, mutta yhdessä wc-tilassa ei kuumavesiputken puserrettavaa liitintä ollutkaan korjaustöissä työnnetty tarpeeksi syvälle. Matka jäi puolen senttimetrin verran vajaaksi.

Viime perjantaina puolenpäivän aikaan vedet laitettiin päälle, ja kaikki vaikutti hyvältä. Tämän viikon maanantaiaamulla koko rakennus ruokala- ja liikuntasalisiipeä lukuunottamatta oli veden vallassa.

Vessoissa on kyllä lattiakaivot, mutta ne eivät riittäneet pysäyttämään mittavaa vesivahinkoa.

– Kuumavesiputkesta suihkuaa jo minuutissa kymmeniä litroja vettä, havainnollistaa Mika Rajala kuivatustöitä lukiolla parhaillaan tekevästä Tehokuivaus Oy:stä.

Vettä oli maanantaina aamulla käytävillä ja luokkatiloissa parin senttimetrin paksuudelta.

Lukuvuosi alkaa ennen lopullisia päätöksiä

Tänään keskiviikkona vettä ei enää lattioilla näy ja kuivattimet kuivaavat edelleen tiloja. Päällisin puolin rakennus näyttää sisältä siltä, että siellä voisi opiskella.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten pahasti vesi pääsi rakenteisiin ja onko niissä kytemässä nyt jotain, josta maksetaan kova hinta muutaman vuoden kuluttua. Rakenteisiin tehdään parhaillaan avauksia, ja tilannetta tutkitaan.

Tuloksilla ja päätöksillä menee vähintäänkin useita viikkoja, mutta lukuvuoden pitäisi alkaa jo viikon päästä keskiviikkona.

– Todennäköisesti aloitamme jonkinlaisilla etäjärjestelyillä. Etätyövalmiudet meillä onneksi on, kertoo kesälomansa keskeyttämään joutunut rehtori Kimmo Laitinen.

Korona-ajan poikkeusvuosien jälkeen Kaarinan lukiossa jouduttiin siis jälleen uudenlaisiin poikkeusoloihin.

Mikäli lopullisen vahingon laajuus osoittautuu pahaksi, ensi lukuvuosi opiskellaan väistötiloissa. Tämänhetkisen arvion mukaan Kaarinan lukio siirtyisi Turkuun. Väistötiloiksi harkitaan Turussa Sepänkadulla sijaitsevia entisen Turun teknillisen oppilaitoksen tiloja, joissa myös turkulaisoppilaita on ollut evakossa.

– Ne ovat toimivat tilat, ja siellä saadaan lukiota pyöritettyä, mutta matka on tietenkin Kaarinan puolelta tuleville pitkä, Laitinen miettii.

Kustannuksia ei vielä tiedetä

Irtaimisto ei kärsinyt isosti vahinkoja.

– Muutama kirjahylly joudutaan uusimaan ja ainakin yksi piano vahingoittui, mutta esimerkiksi pulpeteissa on metallijalat ja ne ovat kunnossa. Myös opiskelijoiden kannettavat tietokoneet säästyivät, Laitinen toteaa.

Lukion eteisaulaan, ruokalaan, liikuntasaliin ja opettajienhuoneeseen vesi ei ollut päässyt, sillä se oli pysähtynyt niiden ja luokkatilojen väliseen palo-oveen. Näillä näkymin ensimmäinen koulupäivä vietetään porrastaen niissä.

Kohtalaisen varmaa on, että lukion 1500 neliöstä 1200 neliötä joutuu remonttiin.

Vesivahingon aiheuttamat kustannukset ovat vielä auki. Kaarinan rakennuttajapäällikkö Markku Leinonen kertoo, että vastuu virheestä on joka tapauksessa urakoijalla.

Artikkelia muutettu 3.8.2022 kello 16.01. Tarkennettu väistötiloihin siirtymistä sekä lisätty neliömäärät.