Nina Salmisen kolumni: Koulutien taas aloitan, repun selkään pujotan

0

Nyt se on taas edessä, nimittäin koulun aloitus! Tämä koko perheen jännittävä tapahtuma. Merkkipaalu, joka tekee pienistä esikoululaisista isoja koululaisia ja taas ihan vähän itsenäisempiä ja pärjäävämpiä.

Pientä koululaista voi jännittää monenlaiset asiat. Minkälainen luokka minulla on? Saanko uusia ystäviä? Sekä monet muut merkittävät tekijät pienen ihmisen elämässä. Vanhempia taas saattaa pelottaa käytännön asiat, kuten lapsen koulumatka, yksin kotona pärjääminen tai ensimmäisen puhelimen hankinta lapselle. Olivatpa ne asiat mitä hyvänsä, ette varmasti ole yksin.

Vaikka kaikkea ei voikaan ennakoida, monia hankalia ja vaarallisia tilanteita voidaan pyrkiä välttämään. Koulumatkaa ja itsenäisiä aamu- tai iltapäivätoimia on hyvä harjoitella yhdessä ennen koulun aloitusta. Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetistä löytyy kattavasti tietoa koulun aloituksesta. Sieltä voi myös ladata erilaisia koululaisen tarkistuslistoja arjen käytännön asioiden tueksi.

Vaikka pienistä tuleekin nyt isoja koululaisia, on syytä myös muistaa, että lapsuus ei lopu tähän. Itsenäistyminen tapahtuu vähitellen, ja siihen tarvitaan vanhempien tukea. Yhä edelleen lapselle on hyvä taata riittävä uni, monipuolinen ruoka, liikunta sekä kiireetön yhdessä olo, jotka auttavat lasta kasvamaan ja voimaan hyvin.

Tärkeä tapa tukea lasta koulunkäynnissä on kysellä lapselta koulupäivästä, rohkaista ja kannustaa lasta sekä tukea läksyjen teossa. Kiinnostumalla koulunkäynnistä osoitat lapsellesi koulun olevan tärkeä.

Koulun taas alkaessa on meidän kaikkien hyvä muistaa nämä pienet ihmisen alut liikenteessä. Muistetaan pitää ajonopeudet maltillisina ja hidastetaan suojatielle. Pienet lapset saattavat innostuneena, ajatuksissaan tai ympäristöstään haltioituneina joskus unohtaa olla riittävän tarkkaavaisia liikenteessä. Siksi on myös meidän aikuisten vastuulla suojella näitä pieniä. Aurinkoista ja turvallista syksyä!

Nina Salminen

MLL Kaarinan yhdistyksen varapuheenjohtaja