Pääkirjoitus: Opiskelua sekamelskassa

0

Kun joskus 1990-luvun alun laman keskellä aikuistuin, puistimme päätä vanhempiemme ikäluokalle. Miten helppoa vanhemmillamme oli ollut: sen kuin opiskeli valmiiksi ja painoi samaa työtä eläkeikään saakka, eikä sitä opiskeluakaan aina tarvittu. Meillä oli paljon ennakoimattomampi elämä edessä.

Nyt silloiset ajatukseni hymähdyttävät. Emme lamastakaan huolimatta tienneet vielä mitään siitä, mitä on tosissaan ennakoimaton elämä.

Nyt, vuonna 2022, nuoriso opiskelee tilanteessa, jossa mikään ei pysy paikallaan. Se, mitä tietoja ja taitoja tarvitaan, muuttuu joka hetki, ja samaan aikaan pakka sekoittuu jatkuvasti eri tahojen keskenään ristiriitaisista tiedoista. Nuorille myös suolletaan tauotta suoria ja epäsuoria vaatimuksia: sinun pitäisi olla toisenlainen ja tehdä näin ja katsot kännykkääsikin väärin.

Nuorten tulevassa elämässä työpaikka tavoittaa ihmisen, vaikka hän olisi baaritiskillä asiakkaana tai matkalla toisella puolella maapalloa, ja vapaa-aika tunkeutuu työelämän sisään ja vaikeuttaa keskittymistä. Työura voi olla pelkkää sohvalla makoilua, kunhan se on some-seuraajista kiehtovaa, ja yhtenä päivänä voi ansaita omaisuuden, mutta seuraavana päivänä kukaan ei halua kuulla sinusta.

Onneksi lapset ja nuoret ovat lapsia ja nuoria: millaisessa ajassa ja yhteiskunnassa eletäänkin, nuoriso kasvaa sen osaksi. Ihailen esimerkiksi uusien sukupolvien kykyä rajata sitä, mitä he suostuvat ottamaan vastaan ympäristönsä tykityksestä. Niin paljon kuin minua ottaakin päähän, että jälkikasvuni ei esimerkiksi vastaa puhelimeen, on silti tervettä, että häiriötekijät osataan sulkea pois, kun halutaan keskittyä johonkin.

Antoisaa lukuvuotta Kaarinan koululaisille ja opiskelijoille! Vaikka tieto jatkuvasti muuttuu, samalla sillä on enemmän merkitystä kuin koskaan. Mitä paremmin tuntee sen, miten yhteiskunta toimii, sitä paremmin tunnistaa myös valheet ja puolitotuudet.

Maria Kesti