Pahimus: Hovipyllyn talossa

0
Kaarina-lehden maskotti ei ole pyhimys.

Kun tulee vanhaksi, nuoria sukupolvia voi vedättää miten paljon tahansa vanhoista ajoista. Ei niitä tietoja kukaan pysty tarkistamaan. Jos joku historiatietojen kerääjä tulee kyselemään, Pahimus aikoo kertoa näin:

”Kun Kuusistonsuntissa ei sitä siltaa ollut vaan lautta vaan ja sikoja ol niin pal vaikia kuljettaa Kuusistosta Turkuun teuraaksi, niin niitä uitettiin Munkkesta Voivalaan. Vietiin ensin köysi yli ja takasin ja sitten naru kiinni kärsään ja saparoon ja jono possuja vedettiin yli, ja ne siat kilju niin vietävästi. Voivalassa sitä voivoteltiin, niin sitten sen paikan nimeksi tuli Voivala. Kun ne siat oli kerran saatu yli, saaren puolel isäntä halus Voivalan väen kahville ja huus suntin yli ’Meil on munkkei’, eikä Voivalassa kuultu, ja isäntä huus monta kertaa ’Munkkei, munkkei’ niin siksi sen paikan nimeksi tuli Munkke.

Ja entisaikaan oli Hovirinnan lisäksi Hovipylly ja Hovireisikin. Ne oli niitä taloja siellä, Hovipylly oli Hovirinnan alapuolella ja Hovireisi sitten rannassa. Hovireidessä oli sauna. Ei niitä taloja enää minun aikana ollut, mutta vanha väki sanoi et kosteat löylyt Hovireidessä oli. Ne nimet tulivat siltä yhdeltä riskiltä emännältä, joka oli aika pyylevä ja piti niin kovaa kuria, että kutsuttiin hoviksi. Se ei vissiin ite tykännyt niistä nimistä.”