Piiat kävivät huussissa yhdessä ja oveen saa piirtää – Kaarina-lehti kyseli lukijoilta tarinoita ulkovessoista

0
Tero Laaksosen huusin voi nostaa lipaston päälle. Huusista on myös toinen versio, jonne mieskin mahtuu sisälle.

 

Taskulampun valossa rappuset ylös

”Lapsuuskodissani 1950-luvulla ei ollut sisävessaa vaan 5-reikäinen huussi. Ennen vanhaan maatalon piiat olivat siellä yhdessä käyneet, ja siksi oli tarvittu monta reikää. Yksi oli pikkureikä lapsille.

Huussi oli toisessa kerroksessa, ja sinne noustiin kymmenen rappusta. Alas oli pitkä pudotus, eikä huussia koskaan tyhjennetty. Sähköjä ei ollut, ja pimeällä käytiin huussissa taskulampun kanssa.

Ystävien mummolassa oli ulkovessan seinillä elokuvatähtien kuvia. Ne olivat meistä hienoja, ja kun kävimme siellä leikkimässä, käytiin aina myös ulkovessassa katsomassa niitä kuvia.”

Anne Rantala

Ouzoa hätävaroiksi

”Kesämökkimme huussi on sisustettu Kreikka- ja Kreeta-aiheisilla tavaroilla, joita aina tuomme matkaltamme lisää. Kuparisen väriset mukit saatiin Kreetalta suoraan Tavernan omistajalta. Täysinäinen Ouzo-pullo on hyllyllä ”hätävarana”.

Talvipakkasillakin voi muistella Kreetan lämpöä sisusta katsoessa.”

Riitta-Liisa Lehtonen

1800-luvun vessa pelasti ylioppilasjuhlat 2000-luvulla

”Kun ostimme Lemunniemeltä Nokkalan pitsihuvilan, pihapiirissä oli varastorakennus, jossa oli vierekkäin kaksi ulkovessaa. Todennäköisesti toinen oli tarkoitettu isäntäväelle, toinen palvelijoille.

Isäntäväen vessassa on hellyttävä yksityiskohta, oma istuin pienille lapsille.

Ostimme Nokkalan 1970-luvulla, eikä sinne tullut silloin juoksevaa vettä eikä sähköjä. Kun remontoimme huvilan kodiksemme, tarvittiin näitä ulkovessoja. Samalla maalasimme ja kunnostimme ne.

2000-luvulla vanhat vessat pelastivat tyttäremme ylioppilasjuhlat. Torppalan lähellä paloi muuntamo, eikä lakituksesta palatessa meillä ollut lainkaan sähköjä. Siivosimme äkkiä ulkovessat, joten vieraat pääsivät vessaan. Kahvit keitimme veneemme kaasukeittimellä. Onneksi kaikki ruoka oli tarkoitettukin kylmäksi.”

Amy Spiik

Lapsi malttoi istua potalla, kun sai piirtää oveen

”Meillä mökillä maalattiin huussin ovi liitutaulumaalilla. Juhannuksena siihen kirjoiteltiin ja piirreltiin vuorotellen.

Lapsenlapsi malttoi myös istua potalla, kun sai piirrellä tai joku piirsi hänelle.”

Sari Suni

Minivessassa

“Minun huusini on hiukan erilainen. Siinä on kaikki tutut elementit: se on puusta tehty, siinä on sydämen mallinen ovikoriste ja sisällä tietysti sanomalehti, kuivikeämpäri, vessapaperia ja seinällä koristeena Jaffa-mainos. Korkeutta komeudella on vain parikymmentä senttiä.

Tämän kaunokaisen täysikokoinen painos löytyy omalta mökiltä.”

Tero Laaksonen

Onko vesiliukoisilla ja öljymaaleilla jotain eroa?

”Synnyinkotini puucee, pikkula, pihanperä, huussi on ollut ns. hylyn hallussa vuosikaudet. Jossain kummallisessa tarmon, luovuuden sekä nostalgian puuskassa päätin kesälomani alussa ryhtyä kunnostamaan tätä vanhaa Wessaa. Projekti saatiin viime viikolla päätökseen, eikä siihen kulunut edes ihan koko lomaa.

Koska oma taiteellinen silmäni ja tekninen osaamiseni ovat vajavaisia, turvauduin toteutuksessa ulkopuoliseen asiantuntemukseen: tyttäreni kaveriin, ystäviini, siskooni, aviosiippaani Kimmoon ja lankooni. Heille kiitos sisustus- ja värisuunnittelusta ja verhojen ompelusta. Sain myös rakentavaa teknistä ohjausta vesiliukoisen ja öljypohjaisen maalin ”vähäisistä” käsittelyeroista.”

Päivi Antola