Rasmus Hakalan kolumni: Koulukiusaamisen ehkäiseminen on jokaisen tehtävä

0

Vuoden sisällä Kaarinasta ja muualtakin on kuulunut huolestuttavia uutisia. Peruskoulussa kiusaamista kokeneena tiedän, kuinka koulukiusaamisen vaikutukset näkyvät jokapäiväisessä elämässä vielä vuosien jälkeen, eikä se valitettavasti tule aivan pian itsellänikään helpottamaan.

Niin syrjiminen, haukkuminen, fyysinen väkivalta kuin muu ilkeä käytös on koulussa, koulumatkalla, työmatkalla, harrastuksissa, aivan kaikkialla aina tuomittavaa. Koulun tulee olla aivan jokaiselle turvallinen paikka, johon voi tulla pelkäämättä. Tämä on jokaisen perusoikeus. Tässä asiassa en hyväksy ainuttakaan poikkeusta, enkä halua nähdä kenenkään muunkaan joustavan tässä asiassa.

On äärimmäisen tärkeää tehdä selväksi, ettei kiusaaminen ole koskaan uhrin vika eikä mikään oikeuta siihen. Kiusaamiseen puuttuminen sitä kohdatessa on oleellisessa osassa kiusaamisen kitkemisessä. Pyydän siis teistä jokaista aina menemään joko tilanteen väliin tai kertomaan asiasta esimerkiksi opettajalle tai muulle luotettavalle aikuiselle.

Teille kiusaamisen uhrit, haluan osoittaa lämpimimmät tukeni ja sanoa, että olette ajatuksissani jatkuvasti. Tiedän omasta kokemuksestani, ettei kiusaamisesta ole helppoa kertoa kenellekään. Omana peruskouluaikanani kerroin opettajille melkein aina kiusaamista kokiessani, vaikka jännitti joka kerta. Olen iloinen siitä, että uskalsin tehdä niin. Mitä nopeammin kiusaamisesta kerrotaan, sitä helpompi siihen on puuttua ja sitä todennäköisemmin se saadaan pian loppumaan. Koskaan ei silti ole liian myöhäistä.

Yksi tärkeimmistä elämäni aikana oppimista asioista on, ettei meidän tarvitse pärjätä tässä maailmassa yksin vaan avun pyytäminen on enemmän kuin sallittua.

Teille kiusaajat haluan sanoa, etten missään nimessä hyväksy tekojanne, mutta haluan muistuttaa, että myös teillä on oikeus pyytää apua ja keskustella mieltä painavista asioistanne. Tämä on ehdottomasti parempi tapa käsitellä asioita kuin niiden purkaminen viattomiin. Jokaisella on oikeus saada ja hakea apua.

Meillä kaikilla on elämässämme omat hankaluutemme. Ne eivät kuitenkaan oikeuta meitä käyttäytymään muita kohtaan, miten sattuu. Meistä jokainen ansaitsee kunnioittavaa käytöstä toisilta. Tällä hetkellä maailmassa tapahtuu aivan tarpeeksi kaikkea ikävää, eikä mukaan kaivata vielä lisää toisten ihmisten kaltoin kohtelemista.

Rasmus Hakala

Kaarinan nuorisovaltuuston pj

Kolumni on lyhennelmä puheesta, jonka kirjoittaja piti keväällä Kotimäen koulussa.