Pääkirjoitus: Sanna näytti somen vaarat

0

Peruskoulun opettajana työskentelevä tuttavani miettii, kehtaako mennä viikonloppuna terassille, kun jonkun lapsen vanhempi voi nähdä. Tätä taustaa vasten viime viikolla nettiin vuotaneet pääministerin biletysvideot vapauttivat ilmapiiriä. Jos maanantaina nolottaa, kannattaa miettiä, miltä Sanna Marinista mahtaa tuntua.

Tiedotusvälineissä on spekuloitu kilpaa, heikentääkö pääministerin kyseenalaisessa kunnossa näyttävä videomateriaali hänen uskottavuuttaan. Ei mennä nyt siihen.

Lapsia ja nuoria varoitellaan jatkuvasti somen vaaroista. Kännykkä kädessä kasvaneelle sukupolvelle on täysin luonnollista kuvata itsestään kymmeniä videoita päivässä ja jakaa ne kavereiden nähtäväksi sen enempää miettimättä. Ulos lähtiessämme kaivamme ensimmäisenä älypuhelimemme esiin todistaaksemme toisille, että olemme olleet siellä.

Meille on hoettu, että kuvat, jotka menevät verkkoon, ovat siellä ikuisesti ja voivat myös päätyä vääriin käsiin, mutta tähän asti se on tuntunut monista sanahelinältä. Nopeatempoisessa somemaailmassa on hirveän hankala nähdä edes viikon päähän. On vaikea kuvitella, miten suljetussa ryhmässä, kavereiden kesken jaettu seminolo kuva voisi kääntyä joskus itseä vastaan. Koululuokilla, päiväkotiryhmillä, urheiluseuroilla  – kaikilla pitää olla nykyään oma Instagram-tili.

Sanna Marinia on pidetty taitavansa somen käyttäjänä. Hän ei tietenkään postannut biletysvideoita nettiin itse, mutta salli seuralaistensa kuvata itseään pääministerille epäedullisessa tilassa. Seuraukset ovat kaikkien nähtävillä.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta viimeistään nyt jokainen ymmärtää, mikä riski oman elämän jatkuvassa taltioimisessa ja jakamisessa on.