Ukrainan lastenkodeista ollaan evakuoimassa lapsia Kaarinaan – SOS-Lapsikylä hakee lupaa kahden uuden yksikön perustamiselle

0
Kaarinan SOS-lapsikylässä varaudutaan ukrainalaisten lasten tuloon perustamalla kaksi uutta yksikköä. Arkistokuva Lennart Holmberg/TS.

SOS-Lapsikylä on hakenut lupaa kahden uuden lastensuojelun laitosyksikön perustamiselle Kaarinaan. Uusiin yksiköihin on tarkoitus sijoittaa Ukrainassa lastensuojelun piirissä olevia, Suomeen evakuoituja lapsia. Lupahakemuksesta keskusteltiin tiistai-iltana sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

Uusien laitosyksiköiden perustaminen liittyy Ukrainan viime keväänä Suomelle tekemään noottiin. Suomi on lupautunut ottamaan vastaan sata lastensuojelulaitoksissa elävää ukrainalaislasta sodan jaloista. Lasten saapumista ja hoidon järjestämistä valmistelee keskitetysti Helsingin kaupunki.

Kaarinaan perustettavat yksiköt tulevat toimimaan SOS-Lapsikylän tiloissa Luhtikadulla. Yksiköiden toiminta käynnistyy näillä näkymin aikaisintaan lokakuussa.

Yksiköissä on tilaa 14 lapselle ja nuorelle. Lupahakemuksen mukaan Kaarinan yksiköihin voidaan sijoittaa iältään 4–17-vuotiaita lapsia. Tätä nuoremmat lapset pyritään sijoittamaan pääasiassa perhehoitoon.

– Tällä hetkellä meillä ei ole varmuutta siitä, montako lasta Suomeen on tulossa tai tuleeko ylipäätään yhtään lasta. Ukrainassa käydään sotaa ja tilanne elää koko ajan, SOS-Lapsikylän ennaltaehkäisevästä työstä ja laadusta vastaava johtaja Kati Palsanen selventää.

Lähtökohtana on, että lapset pystyisivät palaamaan sodan päätyttyä Ukrainaan. Lasten yhteydenpitoa kotimaahansa ja läheisiinsä tuetaan mahdollisuuksien mukaan.

– Ukrainaan palaamisen mahdollisuutta arvioidaan jokaisen lapsen kohdalla yksilöllisesti, Palsanen täsmentää.

Kaupunki puoltaa lupaa


Kaarinan kaupunki suhtautuu lupahakemukseen myönteisesti, mutta virkamiehet kantavat huolta kahden uuden laitosyksikön tuomista paineista kunnan palveluihin. Kaarinassa on jo ennestään useita lastensuojeluyksiköitä ja tilanne saattaa kuormittaa jo ennestään ruuhkautunutta terveydenhuoltoa, opetustoimea sekä varhaiskasvatusta.

Alustavan suunnitelman mukaan lasten opetus voidaan järjestää aluksi lapsikylän tiloissa, ja he siirtyisivät kouluihin vasta myöhemmin. Varhaiskasvatuksen järjestämiselle ei näillä näkymin ole alkuvaiheessa tarvetta.

Uusien yksiköiden perustamista on jouduttu valmistelemaan poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Kaarinan kaupungin tekemän tarkastuskäynnin aikaan osa tiloista oli vielä kalustamattomia ja keskeneräisiä. Myös henkilökunnan rekrytointi oli osittain kesken. Kaarina toteaa lausuntonaan, ettei sillä ole huomauttamista SOS-Lapsikylän lupahakemukseen, mikäli nämä asiat korjaantuvat lupakäsittelyn aikana.