Vuolahden palokuntaleirillä saksalaiset tutustuivat hyttysiin

0
Taivassalon VPK:n hallituksen puheenjohtaja Janne Vähätalo auttoi palokuntaleiriläisille pelastusliivit päälle ja ajelutti heitä palokunnan veneillä leiriläisten vieraillessa Taivassalossa.

Saksalaiset olivat odottaneet saunomista innolla. Löylyissä sekä pulikoimassa vietettiin monta iltaa, mikä oli monen palokuntanuoren lempileiripuuhaa.

Vuolahdessa järjestetyllä palokuntaleirillä kohtasivat ystävyyspalokuntien Kaarinan VPK:n ja saksalaisen FF Daaden-Herdfordin nuoret.

Ystävyyden alku

Merita Laine Kaarinan VPK:sta kertoo, että Kaarinan VPK:n ja saksalaisen vapaapalokunnan ystävyys lähti liikkeelle hieman yllättävällä tavalla.

Viiden saksalaisen palokunnan nuoriso-osastojen johtajat saapuivat viettämään Turkuun Kaarinan VPK:lle päivystysviikonloppua vuonna 2017. Saksalaisten oli tuolloin tarkoitus tutustua suomalaiseen pelastustoimeen ja hankkia itselleen ystävyyspalokunta.

– Tämä tapahtui hieman toisin kuin oli suunniteltu, hälytyksiä oli nimittäin yllättävän paljon, Laine kertoo.

Sen sijaan, että saksalaiset vieraat olisivat pyöritelleet peukaloitaan ja jutustelleet miehistön jäsenten kanssa, he ryhtyivätkin hälytyksiin liittyviin tukitöihin. Tukitöitä riitti, kuten muonitusta ja letkuhuoltoa. Näin käytännön toiminnan kautta syntyi yhteistyösopimus Kaarinan VPK:n ja FF Daaden-Herdfordin välille.

Kielimuuri murtui

Vuonna 2019 suomalaiset palokuntanuoret Kaarinan VPK:sta matkasivat Saksaan alueleirille. Seuraavana vuonna oli tarkoitus järjestää vastavierailu Suomessa, mutta pandemia iski väliin.

Nyt vihdoin leiri toteutettiin Kaarinan Vuolahden leirikeskuksessa.

– Täällä on ollut loistavat puitteet leirin järjestämiseen, Laine kehuu. Hän pitää kovasti Vuolahden merellisestä luontomaisemasta.

Leiriläiset olivat aluksi ujoja keskenään. Kielimuuri erotti ryhmät suomalaisiin ja saksalaisiin, mutta yhdessä tekeminen ja ajanvietto rohkaisi keskustelemaan englanniksi. Laine kertoo, ettei leirin loppupuolella kahtiajaosta ollut enää tietoakaan.

Leirille osallistunut viisitoistavuotias saksalainen Jeremy Grimm kertoo hymyissä suin viikon olleen onnistunut.

– Aktiviteetit olivat kiinnostavia, ja meillä on ollut yhdessä hauskaa, Grimm toteaa. Hänen mielestään Turun keskuspaloaseman palomuseossa vierailu oli yksi leirin kohokohdista.

Liikaa ruokaa

Eroavaisuuksia Suomen ja Saksan välillä pohdittaessa saksalaisten mieleen tulivat hyttyset ja ruokailut. Suomessa hyttysiä inisi kiusaamassa huomattavasti enemmän kuin Saksassa.

Mitä ruokailuihin tulee, saksalaiset kokivat, että oltiin koko ajan syömässä. Samoin kävi vuoden 2019 vierailulla Saksassa, mutta toisinpäin, kun suomalaiset olivat olleet sitä mieltä, että ruokailuja oli liian vähän ja koko ajan oli hieman nälkä.

Suomessa syötiin noin viisi kertaa päivässä, mutta Saksassa mentiin kolmen aterian voimin.

Näistä seikoista ei onneksi koitunut harmia, vaan ne olivat hauskoja havaintoja kulttuurien eri tottumusten välillä.