Yhdistysten kiistellyistä avustuksista saa kiistellä yleisötilaisuudessa ensi viikolla

0
Kevään kyselyvastauksissa oli toivottu keskustelutilaisuuksia kaupungin avustuksista. Ensi viikolla pidettävissä yhdistysfoorumeissa toteutetaan tätä toivetta, kertoo Hanna Inkeroinen Kaarinan jäähallilla. Kaupunki ei ole tähän mennessä maksanut jäähallivuokria, vaikka moni muu yhdistys saa tarvitsemansa tilat kaupungilta ilmaiseksi.

Kaarinan kaupungin tulisi avustaa Kaarinassa sijaitsevia yhdistyksiä ja seuroja tasapuolisesti, mutta oikeudenmukainen rahanjako on ollut vaikeaa ja puhuttanut kaarinalaisia. Jos kaupunki esimerkiksi antaa ilmaiseksi omat liikuntatilansa käyttöön monille urheiluseuroille, pitäisikö kaupungin vastaavasti maksaa luisteluseurojen satojen tuhansien vuokrat yksityisestä jäähallista?

Kaupunki on tänä vuonna laatinut uusia pelisääntöjä yhdistysten avustamiseen, ja luonnos on nyt valmistumassa. Luonnosta esitellään yhdistyksille ensi viikolla yleisötilaisuuksissa.

Luonnosta ei tämän artikkelin ilmestyessä ole vielä olemassa vaan se valmistuu juuri ennen yhdistysfoorumeita. Tällä hetkellä sitä työstävät viranhaltijat, ja järjestötyöryhmä, jossa on myös luottamushenkilöiden edustus, saa luonnoksen käsiteltäväkseen nyt loppuviikolla.

Voittajia ja häviäjiä ei vielä tiedetä

– Todennäköisesti jatkossa kaupunki myöntää toiminta-avustusten ja kertaluonteisten projektiavustusten lisäksi erikseen tila-avustuksia. Aiemmin tila-avustukset ovat ikään kuin sisältyneet toiminta-avustuksiin, esittelee Kaarinan hyvinvointikoordinaattori Hanna Inkeroinen sitä, mikä uusissa pelisäännöissä on tulossa erilaiseksi kuin aiemmin.

Tätä oli toivottu keväällä tehdyssä yhdistyskyselyssä. Kaupungin tuki yhdistysten tilojenkäytölle on selkeä oma kokonaisuutensa, ja samalla se on se kiistellyin.

Minkähänlaisia pelisääntöjä tila-avustuksille on nyt tulossa?

– Tähän en osaa vielä vastata! Inkeroinen naurahtaa.

– Käsittelemme monimutkaisimmat kysymykset viimeiseksi. Tähän mennessä olemme kirjanneet kirjoittamattomia pelisääntöjä, kuten sitä, että hakuajan jälkeen tulleita avustushakemuksia ei huomioida. Nämä ovat olleet Kaarinassa pitkään toimineille yhdistyksille selviä mutta voineet olla uusille hakijoille epäselviä. Jatkossa ne ovat tasapuolisesti kaikilla tiedossa.

Inkeroinen ei myöskään pysty vielä sanomaan, voittavatko tai häviävätkö jotkin yhdistykset, kun uudet pelisäännöt astuvat voimaan. Tavoitteena on, että kukaan ei häviä.

Jäävätkö sosiaali- ja terveysjärjestöt ilman?

Sosiaali- ja terveysjärjestöt saavat toistaiseksi avustuksia kaupungilta, mutta jatkossa hakemusten oikea osoite on hyvinvointialue. Yhdistyksiä on huolestuttanut se, käykö murrosvaiheessa niin, että pitkään toimineet yhdistykset jäävätkin vahingossa ilman avustuksia, kun sekä hyvinvointialue että kaupunki olettaa niiden saavan avustusta toiselta taholta.

– Koetamme varmistaa, että sosiaali- ja terveysjärjestöt eivät putoa kaupungin ja hyvinvointialueen väliin. Hyvä käytäntö olisi esimerkiksi se, että kaupunki päättäisi avustuksistaan vasta sen jälkeen, kun hyvinvointialue on tehnyt päätöksensä, miettii Inkeroinen.

Kaupungin avustusperiaatteiden on määrä valmistua syyskuussa niin, että ne ovat syksyllä käytössä ensi vuoden budjettia käsiteltäessä. Avustuksia jaetaan uusien pelisääntöjen mukaan ensi vuonna.

Yhdistysfoorumit tiistaina 16.8. ja keskiviikkona 17.8. klo 18 Kaarina-salissa. Tiistaina keskustellaan urheiluseurojen avustuksista, keskiviikkona kulttuurin, nuorisotoiminnan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustuksista.