Häh: Kannattaako arkkitehtikisaa järjestää Kaarinassa nyt?

0
Tarmo Mustonen kertoi arkkitehtikisasta viime viikolla asukasfoorumissa.

Kaarinan ydinkeskustan arkkitehtikilpailulle on varattu aikaa tämän vuoden lokakuun puolestavälistä ensi vuoden helmikuun puoleenväliin.

Rakennusalalla on pitkään ollut tekijävajetta, ja kunnat ovat joutuneet kamppailemaan sen kanssa, että urakoihin tai rakennusalan virkoihin ei löydy ammattilaisia. Lisäksi arkkitehtuurikisoihin osallistuminen on yrityksille riskialtista: useiden asiantuntijoiden työtunteja tarvitaan paljon, mutta takeita ei ole, että työstä saisi mitään korvausta. Saattaako käydä niin, että Kaarinan arkkitehtuurikilpailuun ei tule tarpeeksi osallistujia?

– En usko, vastaa Kaarina-lehdelle Tarmo Mustonen, joka laatii kisan kilpailuohjelmaa kaupungin toimeksiannosta.

– Arkkitehtuurikisan voittaminen on niin merkittävä referenssi alan yrityksille, että riski kannattaa ottaa. Nuorille lahjakkaille opiskelijoille kilpailut ovat paras keino saada nimeä. Olettaisin, että ehdotuksia tulee ainakin 30.

Kisan pääpalkinto on 60 000 euroa. Palkintoja on viidessä kategoriassa, ja yhteensä niihin on varattu 140 000 euroa. Todennäköistä on, että kaupunki ei osta päävoittajasuunnitelmaa sellaisenaan, vaan lopullinen suunnitelma koostetaan usean voittajan töistä.

Poikluomassa asuvalla Mustosella on itsellään rakennus- ja maankäytön sunnitelua tekevä yritys Arkkitehtitoimisto Tarmo Mustonen. Hän on toiminut usein vastaavissa kilpailuissa osallistujana tai tuomaristossa.

Kilpailualue ulottuu Kurkelantiestä Saaristotiehen, Pyhän Katariinan tien eteläpuolelta 110-tien pohjoispuolelle.

Kilpailijat voivat esittää useita nykyisiä rakennuksia purettaviksi. Näitä ovat esimerkiksi Kaarinan vanhan virastotalon sekä nykyisen torin laidan rakennukset.