Häh: Onko Kaarinan lukion väistötiloissa sisäilmaongelma?

0
Kaarinan lukion oppilaat opiskelevat väistötiloissa Sepänkadulla lukiossa kesällä sattuneen vesivahingon takia.

Kaarinan lukion opiskelijat siirtyivät syyskuun alussa opiskelemaan Sepänkadun väistötiloihin Turkuun. Nyt opiskelijoiden ja huoltajien keskuudessa on noussut huoli rakennuksen sisäilmasta. Kaarinalainen kaupunginvaltuutettu kertoi Facebookissa saaneensa useilta vanhemmilta yhteydenottoja oireilun takia. Myöhemmin keskustelua herättänyt julkaisu oli poistettu.

Lukion rehtori Kimmo Laitinen kertoo, että kolme huoltajaa on ollut häneen yhteydessä sisäilman takia. Sisäilmailmoituksia oli tehty viime torstaihin mennessä kymmenen.

Laitinen vahvistaa, että joissakin luokissa ilma on ollut tunkkaista varsinkin iltapäivän tunneilla, mutta varsinaiseen sisäilmaongelmaan hän ei usko.

– Erilainen ilmanvaihto ei pidä tiloja yhtä raikkaina kuin uudemmissa koulurakennuksissa, mutta terveyshaittaa se tuskin aiheuttaa. Enimmäkseen väsymystä iltapäivän tunneilla. Etäopetuksesta kouluun palaaminen lisää myös tartuntariskiä erilaisten hengitystieinfektioiden osalta, tämä näkyy oireiluna joka ei myöskään liity sisäilmaan, Laitinen selittää.

Rakennustyömaa estää tuulettamisen


Opiskelijoille ja huoltajille lähetettiin perjantaina tiedote, jossa kerrotaan tilanteesta. Tiedotteen mukaan lukio on yhteistyössä tilapalveluiden, kiinteistön omistajan ja terveydenhuollon kanssa ryhtynyt selvittämään asiaa.

Tiedotteessa kerrotaan, että rakennuksen ilmanvaihto on toteutettu koneellisella poistolla, joka on rakennuksen valmistumisajan tyypillinen ratkaisu. Tällöin korvausilma tiloihin otetaan tuulettamalla ikkunoiden kautta. Väistötilan vieressä on käynnissä rakennustyömaa ja rakennustyömaan puoleisten ikkunoiden avaaminen tuo sisälle pölyä ja kuivattaa sisäilmaa.

– Korvausilman hallittua sisäänottoa ulkoa kokeillaan tällä hetkellä yhden luokan osalta. Tilannetta seurataan ja mikäli ratkaisu on toimiva, se toteutetaan myös muissa luokkatiloissa, tiedotteessa todetaan.

Luokkien lämpötilaa säädetään patteritermostaateilla alemmaksi, jolloin tilat eivät ole yhtä tukalat iltapäivisin. Opiskelijoita suositellaan käymään ulkona välitunneilla, jolloin päivän aikana tulee raitista ilmaa.

Sisäilman takia oireilevia Laitinen kehottaa täyttämään sisäilmailmoituksen, joka löytyy Wilmasta. Korjaustoimenpiteitä on helpompi toteuttaa, kun ongelman laajuus ja oireet ovat mahdollisimman kattavasti tiedossa.

– Sisäilmailmoituksia ei kuuluisi tehdä kaupunginvaltuutetuille tai someen, meillä on siihen oma lomake Wilmassa ja toimintatavat, hän toteaa.