Hevosenlihahamppareistaan tunnettu Hullu Poni laajensi Kaarinaan

0
Ravintoloitsija Pauliina Vine ja ravintolapäällikkö Katariina Risu kalustivat viime viikolla ravintolan tiloja avajaisia varten. Haasteena on ollut löytää pikavauhdilla tarvittavat keittiökoneet. Vine kertoo tilanneessa epähuomiossa kolme tiskikonetta, kun yksi olisi riittänyt.

– Tämähän maistuu hyvältä!

Ravintoloitsija Pauliina Vine ei tiedä, millaista makuelämystä asiakkaat oikein odottavat, mutta yleensä hevosenliha yllättää heidät positiivisesti.

Hevosenlihapurilaisia ja -pitsoja saa nyt myös Kaarinasta, sillä uimahallin viereen, Pregon entisiin tiloihin avattiin tällä viikolla Hullu Poni -ravintola.

Ravintola-alalla työskennellyt Vine perusti ensimmäisen Hullu Poni -ravintolan Auraan kuusi vuotta sitten. Pitkän linjan hevosharrastajalle oli alusta asti selvää, että ravintolan listalla on tarjolla myös hevosenlihaa. Joillekin hevosenlihan syöminen on kynnyskysymys, mutta Vine näkee sen olevan eettisempää ja ekologisempaa kuin esimerkiksi tehotuotetun possun syöminen.

– Hevosia ei onneksi kasvateta Suomessa sitä varten, että ne päätyisivät ruokalautaselle, vaan kaikki hevoset ovat olleet hyötykäytössä. Meillä käy asiakkaina esimerkiksi sellaisia ihmisiä, jotka haluavat vähentää ideologisista syistä lihan syöntiä, Vine kertoo.

Hän arveli, että Auran kaltaisessa maalaiskunnassa ymmärretään hevosenlihan päälle, mutta hevosliha-annosten menekki oli siellä aluksi pientä. Kysyntä nousi moninkertaisesti viime vuonna, kun Vine avasi toisen ravintolan Turun Hansakortteliin.

–  Åbo Underrättelser teki meistä jutun, mikä herätti somessa paljon keskustelua hevosenlihan syömisen puolesta ja vastaan. Sen jälkeen asiakkaita alkoi virrata, että teiltäkö saa niitä hevosenlihahamppareita.

Kotiruokaa mummon reseptillä


Vine suunnitteli uuden ravintolan avaamista alun perin Piikkiöön, mutta siellä ei ollut tarjolla sopivia toimitiloja. Kaarina sijaintina alkoi kiinnostaa, kun hän kuuli, ettei kaupungissa ole oikein ravintolaa, jonne voisi mennä iltaisin syömään ja viettämään aikaa.

– Ensin ajattelin, että sijainti uimahallin vieressä on ravintolalle hieman syrjäinen, mutta tässähän on Hovirinta ihan vieressä, eikä keskustaankaan ole pitkä matka. Vierestä kulkee Saaristotien liikenne, joka voi kesäisin tuoda matkailijoita syömään, Vine toivoo.

Hullusta Ponista saa perjantaisin ja lauantaisin ruokaa iltakymmeneen saakka. Vine uskoo laadukkaaseen, mutta konstailemattomaan ruokaan ja rentoon tunnelmaan.

Ruoka valmistetaan mahdollisimman pitkälle itse. Esimerkiksi pitsoissa ei käytetä Vinen mukaan tölkkiananasta, vaan tuoreesta ananaksesta itse pilkottuja kuutioita. Lihat Vine hakee suoraan pienteurastamoilta.

Listalta tilattavien annosten lisäksi Kaarinan ravintolasta saa päivittäin myös lounasta.

– Meiltä saa perinteistä kotiruokaa, kuten karjalanpaistia ja nakkikastiketta. Emme halua tehdä mitään fine diningia, vaan päinvastoin olen kaivanut mummien vanhat reseptikirjat käyttöön, ravintolapäällikkö Katariina Risu kuvailee.

Pehmeää ja vähärasvaista


Palataanpa vielä siihen hevosenlihaan. Miltä se oikein maistuu?

Monet yhdistävät hevosenlihan maun meetvurstiin, vaikka todellisuudessa meetvursti ei maistu hevosenlihalle.

– Parhaiten eron huomaa rakenteessa. Hevosenliha on pehmeämpää ja vähärasvaisempaa kuin naudanliha, Vine kuvailee.

Ensimmäistä kertaa hevosenlihaa maistavat asiakkaat tilaavat yleensä hampurilaisen kahdella pihvillä, joista toinen on hevosta ja toinen nautaa. Makuero lihojen välillä on niin pieni, ettei sitä välttämättä täytteiden seasta edes huomaa.

Hevosenlihan kysyntä kasvaa Vinen mukaan koko ajan. Turun ravintolassa hevosenlihaa menee jo yhtä paljon kuin nautaa ja kysyntä on kasvanut myös Aurassa. Pian nähdään, miten Kaarinassa käy.