Hevostelua vain aikuiseen makuun – Uusi piikkiöläistalli ohjaa takaisin satulaan

0
Kuvassa vasemmalla yrityksen omistaja Jenni Kiviniemi ja Sani-heppa. Oikealla ratsastuksenopettaja Emmi Lehtonen ja Kassu-hevonen.

Viime maaliskuussa Piikkiöön maalaisidylliseen maisemaan muutti ratsutalli Venture, joka tarjoaa maaseutumaisemissa pienryhmäopetusta aikuisille.

Ratsutallin tiloissa on myös muutama vuokrapaikka yksityishenkilöiden hevosille.

– Muutto Piikkiöön oli ihan sattuman kauppaa. Kun etsimme uusia tiloja, paimiolainen hevosihminen vinkkasi täällä olevan tallitilaa vuokralla, kertoo yrityksen omistaja Jenni Kiviniemi.

Kiviniemen mukaan ensimmäiset kuukaudet Piikkiöön muuton jälkeen ovat olleet ihanan rauhallisia. Hevoset tuntuvat nauttivan olostaan. Kesän aikana tallille on löytänyt myös paljon uusia asiakkaita.

– Heinäkuun aikana kaikki paikat tunneille ovat täyttyneet, ja heinäkuussa järjestetyllä Takaisin satulaan -kurssilla oli niin paljon osallistujia, että päätimme pitää uuden kurssin, Kiviniemi hymyilee.

Hevosen ja ratsastajan ehdoilla

Venturen tunnit ovat pientyhmätunteja: opetuksessa on vain neljä ratsukkoa kerrallaan. Näin ratsastuksen opettajalla on aikaa jokaiselle ratsukolle.

– Täällä mennään hevosen ja ratsastajan ehdoilla, Kiviniemi painottaa.

Hänelle on tärkeää, että hevoset voivat hyvin.

– Olemme miettineet, pitäisikö ratsastustuntipäiviä lisätä syksyllä, kun kysyntää on niin paljon. Vapaapäiviä on kuitenkin hevosille jäätävä, ja yksi hevonen on maksimissaan kahdella tunnilla mukana päivässä. Silloinkin toinen on yleensä rauhallisempi tunti, Kiviniemi kertoo.

Hevosten ehdot näkyvät tallilla myös siten, että jokaisella on yksilöllisesti valitut varusteet ja ruokavalio. Ratsastajien ehdot taas näkyvät siinä, että tunneilla ratsastajia Kivimäen mukaan kuunnellaan ja autetaan.

Tietoisesti vain aikuisille

Ratsutalli Venturessa ratsastustunteja tarjotaan vain aikuisille, vaikkakin muutama yläasteikäinen junnuratsastajakin käy tunneilla.

– Tämä on tietoinen valinta. Yksi syy siihen on, että kaikki ratsumme ovat hevoskokoisia. Lisäksi aikuisilla on matalampi kynnys lähteä mukaan harrastamaan tätä lajia, kun tallilla on vähemmän hälinää, Kiviniemi sanoo.

Opetuksen taso vaihtelee alkeistunneista vaativampaankin kouluratsastukseen. Erittäin suosittuja ovat olleet Takaisin satulaan -tunnit ja kurssit, joilla uudestaan hevosharrastuksen pariin haluavat pääsevät taas hevosten selkään.

Ratsutalli Venturen ratsastuksenopetuksesta vastaava Emmi Lehtonen kertoo, että Takaisin satulaan -tunnit sopivat minkä tasoisille vain, koska niissä lähdetään yksilökohtaisesti alusta asti rakentamaan suhdetta hevoseen.

– Aloitamme ihan perusteista: hevosen taluttamisesta, hoitamisesta, varusteiden huoltamisesta ja ratsastuksen alkeista. Ennen ratsastusta kerron aina hevosen luonteesta ratsastajalle, ettei kukaan joudu hyppäämään ihan vieraan hevosen selkään, Lehtonen kertoo.

Tunneilla on mahdollisuuksia soveltaa opetusta ratsukkokohtaisesti. Hyvin aroille ratsastajille Lehtonen suosittelee yksityistunteja.

”Ihanaa, kun aloitettiin ihan perusteista”

Ennen Takaisin satulaan -tuntia kaksi ratsastajaa Elina Kairinen ja Jaana Piispa kertovat kokemuksistaan.

– Oli ihanaa, kun täällä aloitettiin ihan perusteista ja että hevosen hakemisessa ja varustamisessa saa apua ja ohjausta, Kairinen kiittelee.

– Ei esimerkiksi oikeanlaista taluttamista ole juuri missään opetettu, Piispa lisää.

Takaisin satulaan -tunneille tullaan kauempaa ja monista syistä. Joillekin ratsastus on hyvää pään nollausta töiden jälkeen, tai sitten on saattanut käydä niin, että lapsuuden ratsastusharrastus on töiden tai perheenlisäysten vuoksi jäänyt.

– Haaveilin tätiratsastajana, että voisin maastoilla rauhallisesti hevosen kanssa. Aikuisille on tosi vähän alkeiskursseja, huomauttaa Piispa.

Teksti ja kuvat Eeria Niskakoski