Hyvä työmies – Lama vei Timo Jaloselta hulppeat liiketilat, jotka kuuluvat nykyään MacGregorille

0
Kaarinalainen yrittäjä Timo Jalonen täytti tänä vuonna 90. Aikojen muuttumisesta kertoo esimerkiksi se, että ensimmäisen seurusteluvuoden ajan Timo Jalonen teititteli tulevaa vaimoaan.

Kaarinalainen yrittäjä Timo Jalonen kuvailee itseään otsikon sanoin. Hän on hyvä työmies.

90-vuotias Timo Jalonen aloitti yrittäjyyden 13-vuotiaana. Maatalon poikana hän alkoi valmistaa ja myydä kaivonrenkaita maatalon töiden ohella.

– Tein itse kaivonrengasmuotit, ja aloin tehdä kaivonrenkaita niin paljon kuin kerkesin, sillä tilan työtkin piti hoitaa. Salon kauppala oli kasvava yhdyskunta, joten renkaita meni ja pihamme oli puolillaan niitä, kertoo Salon Uskelassa syntynyt ja lapsuutensa siellä asunut Jalonen.

– Ei sitä itse tajunnut että oli yrittäjä, ei semmoista sanaa käytetty. Isä oli armoton rakennusmies ja oma veri veti vähän samoja jälkiä.

Metsätöitä ja kattotiiliä

Talvella töitä tehtiin tukkimetsällä. Sahat kävivät vesivoimalla, jonka voima oli suurimmillaan kevätlumien sulaessa ja tuotti energiaa sahoille.

Seuraavaksi vuorossa olivat kattotiilet. Timo Jalonen tilasi käsikäyttöisen tiilentekokoneen. Tiilet menivät hyvin kaupaksi, kun sodan jälkeen Salon seudulla rakennettiin ahkerasti rintamamiestaloja.

Rippikoulun jälkeen Jalonen äitinsä ehdotuksesta kävi kansalaisopiston ja armeijan jälkeen mieli teki maamiesopistoon. Puhelu Kemiöstä, Örnäsin kartanosta muutti ne suunnitelmat, kun tarjolla oli pehtoorin paikka. Kolme vuotta vierähti tilanhoitajana.

Nosturikauppaa

Pehtoorin työn jälkeen tie vei Turkuun Nummelan Autokoritehtaalle, jossa Jalonen rakensi ja asensi umpikoreja, avolavoja ja nostureita autoihin.

Jaloselle syttyi ajatus käyttää saatua oppia, ja hän perusti itse Autokoritehdas Timo Jalosen Kaarinaan. Töitä riitti ja parhaimmillaan oli kymmenen miestä töissä.

– Sitten kerran tuli asiakas, joka oli nähnyt ruotsalaisen metsänosturin ja halusi sellaisen ostaa, mutta ei tiennyt myyjää. Minä lupasin selvittää. Ja selvitinkin ja aloin sitten niitä myydä. Tuote oli haluttu ja hyvä. Aloin sitten itse tuoda Ruotsista käytettyjä nostureita.

Kauppa kävi hyvin 1970- ja 1980-luvulla. Talous Ruotsissa oli vahva, joten käytetyt laitteet olivat hyväkuntoisia.

Hyvä sokkeli kantaa läpi elämän

Kaksikymmentäviisi vuotta kauppaa päättyi, kun tuli ajankohtaiseksi siirtää toimitilat teollisuustontille Krossiin nykyiseltä Syyttäjänkadulta. Rakentamisesta kiinnostuneena visiönäärinä Jalonen näki mahdollisuuden rakentaa iso liikekiinteistö tontille. Ehtona tonttikaupalle oli 1000 neliömetrin kiinteistö mutta Jalonen rakensi kolme kerta suuremman.

Tuloksena oli nykyinen MacGregorin kiinteistö, jonka avajaisia vietettiin vuonna 1991.

– Raha vapautettiin säännöstelystä ja valuuttalainat veivät Suomen lamaan, kun velkamäärät kasvoivat. Myös rakennuttamani kiinteistö valmistui lamaan. Ja kävi kuin monelle muullekin yritykselle, kiinteistö joutui pankille.

Jalonen jäi eläkkeelle, kun nosturimyynnillekään ei ollut jatkajaa, ja aikaa jäi enemmän lempiharrastukselle, tanssille.

Monet kokenut, nähnyt ja tehnyt Timo Jalonen summaa hyvän elämän lähtökohtia.

– Kun kotoa on saanut elämälleen tukevan sokkelin, niin se pitää pystyssä. Lapsen oivaluksia ei pidä tyrmätä. Kuuntele lasta. Liikaa ei voi koskaan kannustaa yritteliäisyyttä. Uskallus ja sitkeys vievät pitkälle.