Kaarina kasvu jatkuu, tänä vuonna samassa tahdissa myös Lieto ja Rusko – Katso väkiluvun muutos kaikissa kunnissa

0
Koko Varsinais-Suomessa väkimäärä kasvaa nyt erityisesti maahanmuuton takia, mutta myös kuntien välinen muuttoliike tuo uutta väkeä maakuntaan.

Kaarinan väkiluku on kasvanut 271:llä vuoden vaihteesta. Kaarinalaisia oli elokuussa 35 768, kertoo Tilastokeskuksen ennakkoväkiluku.

Kaarinan kasvuvauhti on ollut 0,8 prosentin luokkaa tänä vuonna. Samassa kasvutahdissa ovat olleet Lieto ja Rusko.

Turku on luonnollisesti lukumääräisesti eniten väkilukuaan kasvattanut kaupunki Varsinais-Suomessa. Turussa, Taivassalossa ja Paimiossa kasvuvauhti on ollut 0,7 prosentin luokkaa.

Myös muut Turun ympäryskunnat olivat elokuussa selvässä kasvuvauhdissa, kun sekä Naantali että Raisio kasvoivat 0,6 prosentin vauhtia.

TURUN väestönkasvu perustuu maahanmuuttoon, Kaarinan, Liedon, Naantalin ja Paimion kasvu kuntien väliseen muuttoon, kun taas Raisiossa sekä maahanmuutto ja kuntien välinen muutto ovat lähes yhtä tärkeitä.

KAARINASSA on syntynyt tänä vuonna 248 lasta, Raisiossa 163, Liedossa 140, Naantalissa 104 , Paimiossa 70 ja Ruskolla 37, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkoväkiluvuista.

VÄKILUVUN laskusta kärsii 16 varsinaissuomalaista kuntaa ja 11 kunnassa väkiluku on noussut vuoden vaihteesta.

Suurin lukumääräinen miinus löytyy Salosta, jossa väki on vähentynyt 267 henkilöllä vuoden alusta.

Väkilukuun suhteutettuna tahti on kuitenkin ollut kovempaa Loimaalla ja Uudessakaupungissa, joissa väkiluku on vähentynyt 1,4 prosentilla vuoden vaihteesta. Salossa laskua on puoli prosenttia.

Salon ja Loimaan väkiluvun väheneminen vuositasolla johtuu ennen kaikkea luonnollisesta väestönmuutoksesta, eli kuolleita on syntyneitä enemmän. Uudessakaupungissa taas muuttoliike kunnasta pois on isoin miinustekijä.

TILASTOKESKUKSEN ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli elokuun lopussa 5 555 577. Väkiluku kasvoi tammi–elokuun aikana 7 336 hengellä.

Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 16 412 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 10 623 vähemmän kuin kuolleita.

Tammi–elokuun aikana syntyi 30 306 lasta eli 3 088 lasta vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2021. Kuolleiden määrä oli 40 929, mikä on 3 795 enemmän kuin vuotta aiemmin.

ELOKUUN ennakkotilaston mukaan ulkomailta muutti Suomeen tammi–elokuussa 24 740 henkeä ja Suomesta muutti pois 8 328 henkeä. Maahanmuuttoja oli 831 enemmän ja maastamuuttoja 101 vähemmän kuin edellisvuoden tammi–elokuussa. Suomen kansalaisia maahanmuuttajista oli 5 383 ja maastamuuttajista 5 375 henkeä.

Kuntien välisiä muuttoja kertyi tammi–elokuun aikana 198 125. Edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna kuntien väliset muutot vähenivät 8 455 muutolla vuoden 2022 kuntajaon mukaan.

MDI:ssä työskentelevä valtiotieteen tohtori Timo Aro tutkii Suomen muuttoliikettä ja aluekehitystä. Aron tuoreessa listauksessa Turku ja lähikunnat löytyvät korkealta Suomen kuntien muuttovoimalistauksessa.