Kaarinalaiset eivät innostuneet paikallisjunasta

0
Helsinkiin matkalla oleva InterCity Salmissuontien paikkeilla Littoisissa. Arkistokuva.

Varsinais-Suomen liitto ja Valonia toteuttivat kesäkuussa paikallisjunaliikenteeseen liittyvän kyselyn, jonka syyskuussa julkaistut tulokset eivät viittaa siihen, että lähijunaliikenne keräisi merkittävää asiakaskuntaa ainakaan Kaarinasta.

Paikallisjunaliikennettä on kaavailtu Turusta kolmeen suuntaan: Saloon, Loimaalle ja Uusikaupunki–Naantali-linjalle. Turku–Salo-välillä pysäkkivaihtoehdoiksi on nostettu muun muassa Halikko, Paimio, Piikkiö, Littoinen ja Varissuo. Paimio keräsi näistä välipysäkeistä selvästi suurimman kannatuksen (noin 980 potentiaalista käyttäjää), kun Piikkiön tai Littoisten asemat saivat kumpikin vain noin 450 potentiaalista käyttäjää. Toiseksi suosituin välipysäkki oli Aura.

Lippuautomaatti ja wc-tilat toiveissaKysyttäessä syitä junan käytölle nousi kaksi selkeää kärkisyytä esille: helppous ja nopea yhteys. Myös mukavuutta matkustusmuotona korostettiin ympäristöystävällisyyden lisäksi.

Kyselyssä tiedusteltiin myös, millaisia palveluita paikallisjuna-asemilta kaivattaisiin. Reaaliaikainen aikataulunäyttö ja lippuautomaatti asemalaiturilla koettiin tärkeimmiksi palveluiksi asemilla. Vaikka vastaajien keskuudessa auton omistajia oli lähes 90 prosenttia, nousi turvallinen pyöräparkkeerausmahdollisuus kolmanneksi tärkeimmäksi palveluksi.

Vähiten asemille kaivattiin tavarasäilytysmahdollisuutta, kioskia tai kahvilaa sekä sähköpyörien tai -autojen latausmahdollisuutta. Niiden sijaan juniin kaivattiin kuulutuksia, wc-tiloja ja pistorasioita tai usb-portteja. Vähiten tärkeäksi paikallisjunissa koettiin kahvi- tai välipalamyynti sekä hiljainen työskentelytila.