Kaarinan etsitään lisää oppaita – Edellinen opaskurssi järjestettiin yli 10 vuotta sitten

0

Mistä Piispanristi on saanut nimensä? Missä sijaitsee Kaarinan vanhin kaivo?

Jos kotipaikkakunnan historia kiinnostaa, kannattaa ilmoittautua Kaarinan kansalaisopistossa syyskuussa käynnistyvälle opaskurssille. Tarjolla on harvinaista herkkua, sillä edellinen opaskurssi järjestettiin yli kymmenen vuotta sitten.

Tuolta kurssilta valmistui kymmenkunta opasta, joista Lea Heinonen-Eerola on yksi.

– Oppaita on jäänyt vuosien saatossa pois ja meitä ei ole enää kuin 4–5 aktiivisesti toimivaa opasta. Tarvetta uusille oppaille todella on, vakuuttaa Lea Heinonen-Eerola.

Opaskurssi järjestetään Kaarinan kansalaisopiston ja Kaarinan Oppaat ry:n yhteistyönä. Kurssi kestää syksystä kevääseen ja opetusiltoja on noin yksi viikossa. Kurssilla tutustutaan kaupungin historiaan ja palveluihin, saadaan esiintymiskoulutusta ja tehdään kohdevierailuja.

Kurssiin sisältyy myös seitsemän Kaarina-aiheista yleisöluentoa, joita saa tulla kuuntelemaan, vaikkei osallistuisi itse kurssille. Luentojen aiheina ovat muun muassa kaarinalaiset paikannimet, ruoka ja matkailu sekä Ristimäen kirkko.

Kurssin päätteeksi osallistujat suorittavat Suomen opasliiton opetussuunnitelman mukaisen auktorisointinäytön.

Auktorisointinäytön läpäisseet saavat toimia paikallisoppaina ja myös osallistua Suomen opasliiton järjestämiin koulutuksiin. Oppaalle maksetaan opaskierroksista palkkio, jonka suuruus vaihtelee, mutta ohjenuorana käytetään Suomen opasliiton palkkiosuosituksia.

Oppaan ei tarvitse tietää kaikkea– Hyvä opas on ulospäinsuuntautunut, hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot ja kotiseuturakkautta. Sellaista opasta ei jaksa kuunnella, joka ei itse ole innostunut niistä asioista, joista kertoo, 12 vuotta Kaarinan oppaissa toiminut Heinonen-Eronen kuvailee.

Hyvästä muistista on oppaan työssä apua, mutta oppaankaan ei tarvitse tietää heti kaikkea. Parasta oppaan työssä on Heinonen-Eerolan mielestä se, että myös opas oppii joka kierroksella jotakin uutta.

– Usein opaskierroksille osallistuu paikallisia ihmisiä, jotka tietävät alueesta jo valmiiksi paljon. He saattavat kertoa, että nämä ovat minulle tuttuja kotiseutuja, mutta tulin kuuntelemaan, kerrotaanko täällä jotakin, mitä en vielä tiedä.

Kaarinassa järjestetään opaskierroksia paitsi asukkaille, enenevissä määrin myös ulkopaikkakuntalaisille. Visit Kaarina -sivuston perustaminen ja joitakin vuosia sitten toteutettu matkailuhanke ovat Heinonen-Eerolan mukaan nostaneet Kaarinan profiilia matkailukaupunkina. Yksi opaskierrosten merkittävimmistä kohderyhmistä ovat seudun eläkeläisyhdistykset.

Mikä ihmeen lampi?Kun Kaarinan Oppaat perustettiin Kaarina-seuran aloitteesta vuonna 1996, epäilijät olivat sitä mieltä, ettei Kaarinassa olisi mitään näytettävää.

Pelot ovat osoittautuneet turhiksi, ja esimerkiksi uusille asukkaille järjestettävät bussikierrokset ovat yleensä täyttyneet viimeistä penkkiä myöten. Myös eri asuinalueille suuntautuneet kulttuurikävelyt ovat olleet suosittuja. Vaikka omat kotikulmat luulee tuntevansa läpikotaisin, yleensä niistä oppii jotakin uutta.

– Elokuussa Piispanristin ja Kairiskulman kulttuurikävelyllä pysähdyimme Prisman vieressä sijaitsevan lammen rannalla. Eräs kävelylle osallistunut totesi, että hän kulkee tästä melkein päivittäin ohi, mutta ei ole koskaan huomannut lampea.

Opaskurssi Kaarinan kansalaisopistolla alkaa 14.9. Kurssille voi ilmoittautua mukaan 7.9. asti.