Kaarinan lukio muutti Sepänkadulle ja vei turkulaisilta parkkipaikat

0
- Täällä on avarammat luokkatilat ja kivemmat maisemat, Sara Hirvensalo, Sonja Byskata ja Siiri Matti miettivät väistötilakoulun hyviä puolia. Kaikki kolme opiskelisivat kuitenkin mieluummin Kaarinassa.

Seinään kiinnitetyssä kyltissä lukee Turun ammattikorkeakoulu. Ikkunoiden takaa ei näy Valkeavuoren koulu, vaan vilkasliikenteinen katu.

Kaarinan lukion väki muutti viime viikolla väistötiloihin Turun Sepänkadulle. Alkusyksy on opiskeltu etäopetuksessa lukiorakennuksessa tapahtuneen vesivahingon takia.

– Aluksi tieto lukion siirtymisestä Turkuun järkytti, mutta ei tämä ole niin paha kuin pelkäsin, kolmatta vuotta lukiossa opiskeleva Sara Hirvensalo toteaa.

– On tämä parempi vaihtoehto kuin etäopiskelu, kaverit Siiri Matti ja Sonja Byskata kommentoivat vieressä.

Eniten harmia aiheuttavat koulumatkat. Littoisissa, Kuusistossa ja Piikkiössä asuvat tytöt ovat kulkeneet Turkuun vaihtelevasti bussilla ja omalla autolla. Aamuisin parkkipaikan löytäminen on hankalaa, bussit taas ovat käytäviä myöten täynnä.

Turkulaisilta vietiin parkkipaikatVäistötiloihin siirtyminen on sujunut rehtori Kimmo Laitisen mukaan yllättävänkin jouhevasti.

– Korona-aika on antanut ihmisille resilienssiä. Yllättäviin asioihin ei suhtauduta enää niin, että maailma kaatuu.

Hänen mukaansa Sepänkadun kiinteistö oli tarjolla olevista väistötilavaihtoehdoista ehdottomasti paras.

Opiskelijoiden bussikortit maksetaan siltä ajalta, kun lukio toimii väistötiloissa. Koulumatkatuki tulee osin Kelalta, osan maksaa kaupunki. Tähän on varattu noin 20 000 euroa.

Kaarinan lukion opiskelijoista neljäsosa on turkulaisia. Heidän kohdallaan koulumatka lyhenee.

Sepänkadun miinuspuolia on, ettei rakennuksessa ole liikuntasalia tai ulkoilupihaa. Ikkunan takana avautuvalle piha-alueelle rakennetaan parhaillaan parkkipaikkaa ja kerrostaloja. Työmaan puoleisiin ikkunoihin on teipattu räjäytysaikataulu, etteivät jysäykset tule yllätyksenä.

Toinen haaste on Laitisen mukaan pula parkkipaikoista.

– Ensimmäisenä aamuna viereisen Luostarivuoren koulun rehtori soitti minulle ja kysyi, moneltako meillä alkavat aamuisin oppitunnit. Kävi ilmi, että Luostarivuoressa oltiin oltu ihmeissään, kun me olimme vieneet kaikki parkkipaikat, Laitinen naurahtaa.

Ei ihan jouluksi kotiinEnsimmäistä vuotta lukiota käyvät Pauli Ojala , Rasmus Tenovuo , Eemeli Tuokila , Eero Lempiäinen , Eino Pohjola , Emil Kurki ja Julius Leikasto sanovat laskevansa päiviä siihen, että lukio palaa takaisin Kaarinaan.

– Suoraan sanottuna tämä on ihan perseestä. Suurin osa on hakenut Kaarinan lukioon, koska se on lähellä, Kaarinassa asuvat pojat kommentoivat.

Äkkiseltään kaveriporukka ei keksi Turusta mitään muuta hyvää sanottavaa kuin “että Sale on lähempänä” ja “Luostarivuoressa on kavereita, joita voi käydä välitunnilla moikkaamassa”.

Näillä näkymin Kaarinan lukion tiloihin päästään palaamaan joulun jälkeen. Tarvittaessa Sepänkadun kiinteistön vuokrasopimusta jatketaan sen jälkeen kuukausi kerrallaan.

– Tällä hetkellä Kaarinan lukiossa kuivatetaan lattioita. On vaikea ennustaa, miten nopeasti lattia kuivuu. Halutaan varmistaa, ettei lattian alle jää ylimääräistä kosteutta, joka voisi aiheuttaa kosteusvaurioita, Laitinen selittää.

Vuokratilojen kustannukset katetaan vesivahingon aiheuttaneen urakoijan vakuutuksesta.

Maanantaina alkavat syksyn ylioppilaskirjoitukset pystytään järjestämään normaalisti Kaarinan lukion juhlasalissa.