Anna Sydänheimon kolumni: Harvinaisen huono syksy

0

Katsot aamulla ikkunasta ulos – sataa ja on pimeää. Katsot päivällä ikkunasta ulos – sataa ja on pimeää. Katsot illalla ikkunasta ulos – sataa ja on pimeää. Avaat uutiset – Kuningatar Elisabet on kuollut, sähkö loppuu ja kahvi maksaa maltaita. Onpa harvinaisen huono syksy.

Entä, jos katsoisitkin pimeästä ikkunasta ulos ajatellen, että mikäs sen parempi syy kaivaa kynttilät esiin, käpertyä viltin alle nautiskelemaan kuumaa juomaa ja lukemaan kirjaa. Sähköäkin säästyy siinä lomassa.

Puut alkavat leiskua kauniissa ruskan väreissä ja jalkaan saa vetää ihanan väriset kumisaappaat. Sammakotkin kurnuttavat innoissaan, kun on niin kosteaa ja metsästä löytyy läjäpäin herkullisia sieniä. Kuningatar Elisabetkin itse asiassa sai paljon aikaan elämänsä aikana ja oli esimerkillinen eläinten ystävä. Syksy muuten tarkoittaa myös tuulisempaa säätä. Ei siis ole hätää.

Sillä, mihin päätämme kiinnittää huomiomme ja miten ajattelemme asioista, on hurjan suuri vaikutus. Mitä enemmän kiinnitämme huomiota hyviin asioihin, ihan niihin pieniinkin, oma mieliala yleensä seuraa perässä ja alkaa nähdä enemmän hyviä asioita.

Eläimiä kouluttaessa ja niiden kanssa touhutessa tämä on arkipäivää: kannattaa keskittyä mieluummin siihen, mitä haluaa nähdä kuin siihen, mitä ei halua nähdä. Esimerkiksi koirien kanssa harvoin pääsee tehokkaasti eteenpäin, jos vain miettii, kuinka ärsyttävää vaikkapa hihnassa vetäminen on. Muutos alkaa siitä, että aktiivisesti ajattelemme, mitkä kohdat lenkillä ovat menneet hyvin ja mitä meidän tulisi tehdä, jotta tätä samaa näkyisi enemmänkin.

Sama pätee koko elämään. On turhaa keskittyä siihen, mikä menee tai voi mennä pieleen, vaan kannattaa miettiä, mikä tällä hetkellä on hyvin ja miten sitä voi lisätä. Joku kai voisi kutsua sitä yrittäjähenkisyydeksikin, ei lannistuta, vaan nähdään kurjemmissakin asioissa mahdollisuuksia.

Anna Sydänheimo

Eläintenkouluttaja, Pawsiteam Oy

Kaarinan Yrittäjät