Kun laukun on kestettävä helikopterikyytiä tai desinfiointiaineita

0
Mallisuunnittelija Kirsi Lindholm ja toimitusjohtaja Lassi Lindstedt painottavat laukkujen valmistuksen olevan käsityötä ja asiakkaan tarkkaa kuuntelua.

Säteilymittari vaatii erikoislaukun, joka suojaa kallista laitetta koko sen käyttöiän. Kosketusnäytön on toimittava laukun muovi-ikkunan läpi.

Helikopterimiehistön kovassa ammattilaiskäytössä laukkujen ja niiden osien materiaalivaatimukset ovat kovat. Terveydenhoitoalan laukut joutuvat kovaan kohteluun koko päivän, ja laukut pitää pystyä helposti puhdistamaan. Koiraurheiluharrastaja haluaa laukkuun vesi- ja ruokakupit, kylmälaukkuun omat ja koiran eväät sekä eri osaston likaantuneille välineille.

Viime vuonna 40 vuotta täyttänyt loimaalainen Erikoislaukku Oy on yritys, jonka puoleen käännytään, kun vaatimukset ja toiveet ovat tavallista kovemmat tai erityisemmät.

Kuusistolainen yrittäjä Lassi Lindstedt osti yrityksen kaksi viikkoa ennen kuin koronarajoitukset astuivat voimaan. Tehtaan tuotanto on Loimaalla ja alihankintaa on Turussa ja Loimaan lähiseudulla.

Ammattikäytössä vaaditaan paljon

– Parin viime vuoden aikana olemme siirtyneet yhä enemmän viranomaissektorille. Asiakkaitamme ovat puolustusvoimat, poliisi, rajavartiolaitos ja esimerkiksi pelastuslaitos, esittelee Lassi Lindstedt.

– Teemme räätälöityjä tuotteita heille. Esimerkiksi vartiolentueen helikoptereiden kaikki tavarat on nyt pakattu nätisti erilaisiin laukkuihin, jolloin kopteriin tuli paljon enemmän tilaa kuin aiemmin. Laukut on myös värikoodattu, joten tavarat löytyvät helposti.

Asiakaskunta muodostuu myös urheiluseuroista ja teollisuudesta. Yritys tuottaa alihankintana esimerkiksi isolle traktorivalmistajalle ensiapu- ja asiakirjalaukut.

Erikoislaukku valmistaa Lindstedtin mukaan myös 70–80 prosenttia kaikista Postin ja jakeluyritysten käyttämistä laukuista. Laukkujen ja reppujen lisäksi yritys valmistaa valjaita kantolaitteisiin.

Kuunnellaan laukun käyttäjää, ei esimiestä

Lindstedt kertoo käsityöosaamisen olevan alalla kaiken A ja O. Se työvoima, jota yritys kaipaa, on teollisuusompelijat, mutta heitä ei jonoksi asti ole.

Tähän asti on ollut tuuri: henkilökuntaa on löytynyt kohtuuhyvin.

– Vaikka koronan takia jouduimme tehostamaan toimintaamme, henkilökuntaa ei tarvinnut vähentää. Tänä vuonna olemme palkanneet kolme henkeä. Valmista laukun tekijää ei silti ole. Ompelutaito pitää olla, ja täällä sitten työ opettaa tekijäänsä.

Mallisuunnittelija Kirsi Lindholm kertoo laukun suunnittelun olevan aina asiakaslähtöistä. Loppukäyttäjää kuullaan aina, kun se on mahdollista, ja silloin kuullaan nimenomaan käyttäjää, ei heidän esimiestään.

– Asiakkaalla on tarve, ja hän tulee kertomaan, mitä tarvitaan tai halutaan, mitä sillä tehdään, missä sitä käytetään, kuka sitä käyttää. Tästä lähdetään aina. Koot, materiaalit ja värimaailma käydään alkuun läpi. Teemme mallikappaleen, joka hyväksytetään. Yleensä aina tulee vielä muutoksia. Itse suunnittelun teen käsin, en tietokoneella.

Asiakkaat vaativat luontoystävällisyyttä

Ympäristöarvot ovat tulleet yhä voimakkaammin työhön mukaan. Asiakkaat vaativat luontoystävällisiä materiaaleja. Tällä hetkellä Erikoislaukku tekee kasseja esimerkiksi kierrätysmuovipulloista tehdystä huovasta. Vuodenvaihteessa loppuu PVC-pinnoitetun materiaalin käyttö kokonaan.

Ajatusta kestävyydestä tukevat myös materiaalivalinnat. Kaikki on tehty kestämään.

– Saisimme me vetoketjuja neljä siihen hintaan, mitä me maksamme yhdestä, mutta eipä meille tule juurikaan reklamaatioita. Jos tulee, hoidetaan homma kuntoon, sanoo Lassi Lindstedt.

Yrityksen kilpailuvaltteja on myös mahdollisuus tilata pieniä määriä. Siinä missä Aasiassa minimitilaus voi olla 5000 tai 10000 laukkua, Loimaalla tilausmäärät voivat olla alle tuhat tai alle sata.

Erikoislaukkua voi pyytää räätälöimään myös yksittäisen laukun, mutta kassin hinta muodostuu silloin kovaksi.

Yhdeksi mukavimmista hetkistä yhdessä asiakkaan kanssa tehdyssä suunnittelussa Kirsi Lindholm nostaa prosessin, jossa parhaillaan suunnitellaan kameralaukkua vaativaan ammattilaiskäyttöön.

– On kuin terapiaan tulisi, kun saa kertoa mitä haluaa, asiakkaan edustajat sanoivat meille.