Lasten kanssa sienessä: sienten lisäksi bongataan marjoja, hyönteisiä ja kiviä

0
Eelis bongasi sienien lisäksi myös kaikenlaista muuta. Retkellä hämmästeltiin esimerkiksi neljää muurahaiskekoa, hienoa sammalta ja mustikoita, jotka maistuivat makeille. Suurin osa löydetyistä sienistä ei ollut ruokasieniä. Itsessään retkeily oli kuitenkin mukavaa yhteistä tekemistä.

Vedämme kumisaappaat jalkaan ja lähdemme sienimetsälle Mia Vieltojärven neuvoja noudattaen.

Huomaan heti, että eväät ovat hyvä vetonaula, kuten Vieltojärvi osasi ennustaa.

Metsän laidalta lähtien aina metsän uumeniin saakka bongaillaan niin sieniä, marjoja, hyönteisiä kuin hienoja kiviäkin. Pikkuveljieni yhdeksänvuotiaan Eelis Peltomaan ja yksitoistavuotiaan Elias Peltomaan retkeilyinto kohdistuu paljon muuallekin kuin sieniin.

Vieltojärvi kertoo juuri tämän tekevän retkeilystä aivan toisella tavalla mukavaa, kuin jos olisi itsekseen tai toisen aikuisen kanssa sienestämässä.

– Metsässä on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että sienestämään lähteminen on seikkailu, Vieltojärvi sanoo.

Onnistuneen seikkailun salaisuudetNeuvona kuuluu, että kiireessä ei pitäisi lähteä. Vieltojärvi sanoo, että aikaa on hyvä jättää hämmästelylle.

Mitä varusteisiin tulee, säässä kuin säässä voi lähteä retkelle, kunhan on pukeutunut hyvin.

– Usein lapsi puetaan hyvin, mutta itse laittaa vain jotain päälle, Vieltojärvi toteaa ja kertoo, että koko seurueen olisi hyvä pukeutua olosuhteiden mukaan.

Lapselle riittää pienempikin ämpäri. Esimerkiksi turkkilaisen jugurtin rasia on oikein sopiva.

– Muovipussi ei ole hyvä, sillä silloin saalis saattaa lytistyä, Vieltojärvi kertoo.

SienestyskurssiPerkaamiseen käy hyvin tavallinen keittiöveitsi. Peratun sienen huonot kohdat on hyvä jättää metsään maantumaan, jotta ei turhaan kanna roskaa mukana kotiin.

Tärkeä ohje on tietenkin olla poimimatta sieniä, joita ei tunnista.

Syyskuussa lapsen kanssa voi myös lähteä Vieltojärven vetämälle viikonloppukurssille. Silloin Kaarinan kansalaisopistossa on hänen vetämänsä aikuisen ja lapsen sieniretki.

Kurssilla tutustutaan erilaisiin maastoihin ja katsotaan, mitä ruokasieniä sienikoriin metsästä löytyy. Retkellä ei tarvitse osata yhtään metsän sientä entuudestaan. Mukaan tarvitaan sään mukainen varustus, sienikori ja -veitsi.

Aikuisen ja lapsen sieniretkikurssi 24.–25.9. Ilmoittaudu viimeistään 17.9. Kurssilla on vielä tilaa.