Lue täältä Kaarina-lehden lehtileikkeitä kunnallisvaaleista 1992: Uusi puolue mullisti Kaarinan valtuuston

0
Kaarina-lehden pääuutinen 30 vuoden takaisista kunnallisvaaleista. Lehtileikkeet ovat 21.10.1992 ilmestyneestä numerosta.

”Vihreille vyöryi ennätysäänet”, huusi Kaarina-lehden otsikko 21.10.1992. Seuraavalla aukeamalla kerrottiin: ”Kaarinan valtuustosta tuli kertaheitolla maan vihrein. Kahdeksan valtuustopaikkaa ja runsaan 18,5 prosentin ääniosuus on suurempi kuin missään muualla.”

Vain neljä kuukautta aiemmin Kaarinaan perustettu vihreä yhdistys oli tehnyt läpimurtonsa silloisissa kunnallisvaaleissa. ”Valtuuston vihertyminen on raju muutos, sillä vielä nykyisessä valtuustossa ei puolueella ollut lainkaan paikkaa”, lehti kertoi.

Läpi olivat päässeet Hannu Rautanen, Mika Mannermaa, Sirkka Mylly, Hannele Haapaniemi, Tuire Ovaska, Liisa Hautamäki, Sirpa-Liisa Hovi ja Tuula Kinnunen. Joka toinen puolueen ehdokkaista oli saanut paikan, ja Rautasta lukuun ottamatta kaikki olivat ensikertalaisia.

Samalla koko silloisen valtuuston voimasuhteet menivät uusiksi. Vihreät oli vienyt ääniä kaikilta muilta puolueilta. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan nuijakin tuli nyt vihreille.

Koko maassa vihreiden kannatus oli myös noussut, mutta vaatimattomasti Kaarinaan verrattuna: 4,5 prosenttiyksikköä.

”Tarvitsemme yhteistyötä muiden puolueiden kanssa”Tänä kesänä Kaarinan Vihreät juhlivat kolmeakymmentä vuottaan.

Paikallisyhdistys on voinut röyhistellä rintaansa paitsi ensimmäisestä äänivyörystään myös siitä, että Kaarinasta on päässyt nimiä läpi valtakunnan politiikkaan ja sen ulkopuolelle. Tällä hetkellä eduskunnassa istuu Kaarinan Vihreiden  Sofia Virta. Suomen toiseksi suosituin meppi  Ville Niinistö on lähtöisin Kaarinasta.

”Vihreiden keskeinen tavoite on ollut kestävän kehityksen edistäminen. Meidän on turvattava myös tuleville sukupolville hyvän elämän edellytykset”, kuvasi Kaarinan Vihreät ry puheenjohtaja Minna Vuorio-Lehti juhlavuositiedotteessaan paikallisyhdistyksen tavoitteita.

”Voimme oppia elämään sopusoinnussa luonnon kanssa. Arvostamme maailmaa, jossa vallitsee rauha ja turvallisuus. Silloin ei käännetä selkää erilaisuudelle, sorrolle, köyhyydelle eikä hädälle.”

Hän penäsi rohkeutta ja kykyä nähdä vihreän siirtymän mahdollisuudet. Samalla hän näki yhteistyön muiden puolueiden ja kuntien välillä avaimena onnistumiseen. ”On etsittävä yhteistä näkemystä tulevaisuuteen. Kaikki ei jatku kuten ennen.”

Kaikkiaan vihreillä on ollut 30 vuoden aikana Kaarinassa vajaa kuusikymmentä valtuutettua. Valtuustoryhmän koko on ollut 6–9 henkilöä. Tällä hetkellä vihreitä valtuutettuja on Kaarinassa seitsemän, ja ryhmä on kaupungin kolmanneksi suurin valtuustossa.