Maalasimme vahingossa talosi – Kaarina-lehti kysyi yrittäjien kommelluksista Kaarinassa

0
Rive Väkeväinen. Kuva on viime keväältä.

Kaarina-lehti kävi kysymässä suurinta, mieleenpainuvinta tai hassuinta kommellusta, joka yrityksessä tai yrittäjäuralla on sattunut.

”No eihän näitä uskalla paljastaa!” moni yrittäjä kommentoi kauhistuneena. Moni uskalsi kuitenkin kertoa, miten on tullut isosti tai pienesti kompastuttua tai mikä muu takaisku on herättänyt yrityksessä hilpeyttä.

Väärä talo maalattiin

”Mieleenpainuvin moka oli, kun maalausurakan tilaaja antoi meille vahingossa väärän katuosoitteen ja maalattiin naapurin talo.

Ketään ei ollut kotona, ja kaikki tuntomerkit täsmäsivät. Talot olivat ihan identtisiä rintamamiestaloja, ja kumpikin oli maalauksen tarpeessa.

Asia paljastui, kun mentiin tilaajan kanssa katsomaan työn jälkeä. Sanoi, että muuten on hemmetin hieno mutta talo on väärä.

Toisen talon omistaja oli aika hämillään, kun tuli soitto. Kyllä vähän hävetti.

Talo oli ollut tummanvihreä, ja olimme maalanneet sen punaiseksi. Se sai sitten jäädä uuden väriseksi, ja talon omistaja oli lopulta ihan tyytyväinen. Päästiin oikeankin talon kimppuun pari viikkoa myöhässä. Aika hymyssä suin kaikki lopulta päättyi.”

Rive Väkeväinen
Rakennusliike R. V. Groupin yrittäjä

Alaston nainen ikkunassa

”Annoin kerran työkaverilleni Sakari Salmiselle väärän osoitteen kokkikoulun kotikeikalle. Kokkikoulussa tehdään yhdessä ruokaa esimerkiksi työporukalla.

Sakari meni osoitteeseen, mutta paikan päällä ei näkynyt sopivaa porukkaa vaan isossa ikkunassa oli nainen ilman rihmankiertämää. Sakari oli soittanut ovikelloa, nainen oli vetänyt vaatteita päälle ja tullut kertomaan, että oli väärä osoite. En tiedä, ketä nainen oli odottanut!

Sakke soitti minulle, ja oikea osoite löytyi. Olisikohan kuja tai tie mennyt väärin.

Kerran itse olin menossa eräälle mökille kokkaamaan. Mökki oli korkean kallion päällä, oli talvi, ja yritin kahdesti autolla ajaa pihaan mutta en päässyt. Lopulta jätin auton alas ja raahasin kamat mökille. Mukana oli kolme lihalaatikkoa, pari koria laseja ja yksi lautaskori. Olin tuskanhiessä, ja juuri kun sain kaikki tavarat tuotua pihaan, pariskunta ilmaantui terassille ja sanoi, että olen väärässä mökissä.

Oikea mökki oli kallion toisella puolella. Sinne olisi ollut paljon helpompi päästä. Kannoin sitten kamat takaisin autoon ja pääsin oikealle pihalle, enkä edes myöhästynyt.”

Jesse Söderlund
Lounas- ja catering-yritys Jesse’s Kitchenin yrittäjä

Liikevaihto kasvoi ja alv jäi jälkeen

”Olin maksanut arvonlisäveroja kerran kvartaalissa eli neljännesvuosittain. En ollut tajunnut, että kun liikevaihdon määrä kasvaa, alvit on tilitettävä kerran kuussa. Sinällään oli positiivista, että liikevaihto lisääntyi mutta alvi jäi maksamatta. Ei siitä onneksi sanktioita tullut. Muistutus taisi tulla.”

Vesa Laakso
Kv. opiskelijoita välittävän Nova Talentin yrittäjä

Lukkoseppä pyydettiin, vaikka auton ikkuna oli auki

”Asiakkaalla oli jäänyt auton avaimet auton sisään, ja ovet olivat menneet lukkoon. Kun lukkoseppä tuli paikalle ja kiersi auton, tuli huomattua, että pelkääjän puolen ikkuna oli auki. Siitä vain käsi sisään ja oven lukon nappi ylös. Emme siitä keikasta sitten viitsineet ottaa rahaa.

Kun lukkoseppää pyydetään avaamaan ovi, kysymmekin aina ensin puhelimessa, onko esimerkiksi vara-avainta jossain tai olisiko takaovi auki. Usein käy niin, että ei meitä tarvitakaan.”

Jari Laiho ja Roni Aaltonen
Kaarinan Lukon yrittäjät

Asiakas oli talviunilla

”Oli aprillipäivä, ja vein silloisen toimitusjohtajamme pöydälle soittopyynnön. Lapussa luki Karhu, ja numero vei Korkeasaareen.

Hän soitti pöydälle tulleita soittopyyntöjä rutiininomaisesti. Vaikka numerosta vastattiin ”Korkeasaaressa”, hän sanoi ajatuksissaan: ”Saisinko Karhulle?” Siellä oli henkilö tilanteen tasalla ja vastasi, että karhu on vielä talviunilla.

Tästä on riittänyt monet naurut, ja edelleenkin jännitän jokainen aprillipäivä, milloin suloinen kosto osuu kohdalle!”

Sari Suni
POP Pankin Kaarinan ja Piikkiön pankinjohtaja

Pitikö tulla tummat vai vaaleat hiukset?

”Kerran pari on sattunut, että hiukset on pitänyt vaalentaa mutta vaalean värin paketin sisällä onkin ollut tumman värin värituubi ja hiuspohjaan on laitettu vahingossa tummaa väriä. Moka on helposti korjattavissa, mutta ylimääräistä työtä syntyy.”

Marika Haataja
Hiushuone Klipsin yrittäjä

Savusauna kärähti

”Sehän on se elävä legenda, että jokainen savusauna palaa joskus. Me emme olleet uskoneet siihen. Ajateltiin, että kunhan ollaan tarpeeksi huolellisia, niin sellaista ei pääse tapahtumaan. Niin sitten kuitenkin kävi: Kavalton Tilan Tuurunsavusauna paloi pari vuotta sitten.

Kavaltossa oli silloin hääjuhlat, ja sulhanen ja bestman huomasivat ensimmäisinä liekit.

Onneksi korjaukset sujuivat rivakasti. Vakuutusyhtiö hoiti hommansa, LähiTapiolalle 10++. Purkutyöt saatiin ripeästi alkuun. Korjauksessa meni kuitenkin neljä kuukautta ja sauna oli koko pikkujoulukauden pois asiakaskäytöstä.

Tilanne aiheutti hirveän sekamelskan myynnin puolella, kun yritimme järjestää kaikki varatut saunaillat johonkin muuhun tilaan, toiseen ajankohtaan tai toiseen yritykseen. Onneksi iso osa asiakkaista suhtautui tilanteeseen ymmärtäväisesti.

Meidät yllätti se, miten paljon saimme avuntarjouksia ihmisiltä, puolitutuiltakin, pyytämättä. Tämä herkisti ja koin valtavaa empatiaa monelta taholta.”

Taija Kavalto
Juhla- ja matkailyritys Kavalton tilan yrittäjä

Ruoka valmistui kännykän valossa

”Meidän mieleenpainuvin kommellus oli juuri tänään, kun otit yhteyttä! Koko Kaarinassa oli aamulla pitkä sähkökatko. Vaikka meillä on kaasuhellat, oli pilkkopimeää ja teimme puhelimen valossa ruuat.

Samana päivänä ihmisiä oli niin paljon, että ruoka loppui kesken. Oli pakko laittaa ovet tuntia aiemmin kiinni. Joitakin ruokia voi valmistaa nopeasti lisää, mutta meillä oli lihapataa, jota ei ihan muutamassa minuutissa tehdä.”

Maria Jokinen ja Susanna Boström
Lounasravintola Foccan yrittäjät