Mielipitei: Varhaiskasvatuksen yhden koon sukkahousut

0

Kaarinan sivistyslautakunta linjasi tänä syksynä, ettei Kaarinassa aleta maksaa lasten kotihoidon kuntalisää.

Asian esittelytekstissä todetaan, että varhaiskasvatuksessa on pulaa toimitiloista ja alle kolmivuotiaiden hoitamiseen tarvitaan enemmän henkilökuntaa kuin tätä vanhempien lasten hoitamiseen. Väestöennusteen mukaan lasten lukumäärä pysyy jatkossa samana tai on jopa kasvava. Perheille teetetyn kyselyn mukaan 80 prosenttia vastaajista oli kiinnostunut hoitamaan lapsiaan kotona tuen turvin.

Vielä keväällä sivistyslautakunnalle esitettiin kuntalisän käyttöönottoa ja sen kustannuksen lisäämistä kaupungin talousarvioon. Silloin alle kolmivuotiaiden kotihoitoa pidettiin yhtenä keinona vastata huutavaan pulaan varhaiskasvatuspaikoista.

Kaikki keväällä esitetyt argumentit ovat edelleen totta: sivistysjohtajan mukaan varhaiskasvatuspaikan hakijoita on nyt runsaat 60, näistä noin 90 % on alle kolmivuotiaita. ”Kaikki tarvitaan, mitä irti saadaan”, totesi sivistysjohtaja päiväkotipaikoista hiljattain ja kertoi, että hoitoryhmiä perustetaan jo liikuntatiloihin. On pulaa sekä tiloista että pätevästä henkilökunnasta.

Silti poliitikot vasemmalla vannovat kunnallisen varhaiskasvatuksen nimeen, eli on rakennettava lisää kunnallisia päiväkoteja. Poliitikot oikealla uskovat yksityisen varhaiskasvatuksen pelastavaan voimaan.

Kaikki perheet eivät ole samanlaisia. Miksi puolueet, jotka puhuvat monimuotoisuudesta, eivät tunnista perheiden ja lasten tilanteiden monimuotoisuutta? Miksi perheiden valinnanvapautta ei haluta edistää?

Miksi koti on heidän mielestään lapselle huonoin mahdollinen hoitopaikka?

Kaupunki tarvitsee näitä kaikkia: lisää kunnallisia hoitopaikkoja varhaiskasvatukseen, lisää ostopalvelua yksityisiltä, lisää perhepäivähoitajia. Kaarina tarvitsee lasten kotihoidon kuntalisää. Nyt on korjattava ideologinen kaihi ja nähtävä lapsen hyvä ohi oman puolueen yhden totuuden.

Jaana Shelby

Kaupunginvaltuutettu (kd.)