Onko vessapaperia tarpeeksi? Kuule keskiviikkona, miten varautua poikkeustalveen Kaarinassa

0
Juha Nummelin ja Päivi Antola ovat olleet junailemassa luentosarjaa häiriötilanteisiin varautumisesta.

Kunnolla vessapaperia, juomavettä kanisterissa, kannellisia ämpäreitä, taskulamppu ja toimivia paristoja. Niillä pärjää jo varsin pitkään, jos hanasta ei yhtäkkiä tulekaan puhdasta vettä ja sähköt ovat kadonneet koko Kaarinasta. Lisäksi tarvitaan hyvin säilyvää kuivaruokaa.

Ukrainan sodan ja energiakriisin keskellä ei enää voi luottaa siihen, että yhdyskuntatekniikka toimisi siten kuin olemme tottuneet. Ensi talvena edessä voi olla myös etukäteen suunniteltuja sähkökatkoja energian riittävyyden turvaamiseksi.

Pelkoa ja epävarmuutta hälventää, kun tietää, miten jokaisen tulisi valmistautua poikkeustilanteisiin. Kaarinan kansalaisopisto on järjestänyt aiemmin muutaman kerran luentoja varautumisesta, ja niitä pidetään myös tänä syksynä, kun varautumista häiriötilanteisiin tarvitaan enemmän kuin puoleen vuosisataan.

– Jokaisen tulisi selvitä itsekseen kotona kolme vuorokautta. Vasta sen jälkeen valtio edellyttää, että kunnalta alkaa tulla apua, kertovat Kaarinan kansalaisopiston apulaisrehtor i Juha Nummelin ja Kaarinan hallintojohtaja Päivi Antola.

Esimerkiksi juomavettä pitäisi olla kotona noin seitsemän litraa yhtä ihmistä kohti, ja varastovesi pitäisi säännöllisesti vaihtaa tuoreeseen.

Luentosarjaa olivat pyydelleet sekä yksityishenkilöt että viranhaltijat. Tosin keväällä, kun kansalaisopiston syksyn kursseista päätettiin, ei vielä tiedetty energiakriisistä, vaan uhkana väijyi ennen kaikkea sodan laajeneminen Suomeen.

Ensimmäinen luennoista, ”72 tuntia”, järjestetään jo huomenna illalla.

– Silloin kerrotaan, millä kaikilla tavoilla pitää varautua, jos kukaan ei voi auttaa kolmeen vuorokauteen. Jos sähköt menevät koko kunnasta, esimerkiksi pankkikortit eivät toimi, Nummelin kertoo.

– Luentosarjassa ovat alan asiantuntijat puhumassa, ja heille kannattaa tulla esittämään kysymyksiä.

Opi varautumisesta

  • 72 tuntia -luento 7.9. Varautumiskouluttaja Anni Liimatainen.
  • Kotivara-luento 20.9. Kaarinan Rantakulman Martat, kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila.
  • Kunta varautuu -luento 18.10. Kuntaliiton varautumisen ja turvallisuuden erityisasiantuntija Ari Korhonen sekä Kaarinan kaupungin edustajat sähkö- ja vesihuollosta.
  • Luennot järjestetään Kaarina-salissa klo 18. Etukäteisilmoittautuminen kansalaisopiston sivuilla on toivottavaa mutta ei välttämätöntä.