Räväkät kuorot vetävät lauantaina söyn yhdessä – Carmeninae ja Lempo eivät tiedä, mitä toinen kuoro esittää

0
”Sitku rahahuolet loppuu, sitte ehtii elämään!” Carmeninae treenasi maanantaina Tupasvillassa Mikko Siltalan Herää sisko -kappaletta. Kuvassa ovat kuorolaisista Nina Hongisto, Noora Nieminen, kuoronjohtaja Elina Haavisto, hänen poissaollessaan kuoroa johtava Saila Strikwerda, Sanna Viipuri, Janika Nurmi, Susanna Salo ja Terhi Luhtanen. Moni heistä asuu taas tai yhä Piikkiössä.

– En käytä sanaa kuorokonsertti. Me esitämme söyn eli show’n. Söyhyn voi ympätä runoa, sketsiä ja vitsiä, ja biisejä tietenkin, nauraa kaarinalaisen Carmeninae-kuoron johtaja Elina Haavisto.

Hän on vetänyt Carmeninae-kuoroa siitä saakka, kun sen tulevat jäsenet olivat rippikoululaisia Harvaluodossa Piikkiön seurakunnan leirillä, jossa Haavisto oli kanttorina. Nuoret innostuivat laulusta Haaviston kanssa, ja porukka päätyi myöhemmin televisioonkin kuorokisaan.

Tällä hetkellä kuorolaiset ovat viisikymppisiä ja kuvailevat itseään kapinallisiksi ja kauniiksi, rohkeiksi ja räävittömiksi naisiksi, jotka laittavat lavalla itsensä likoon ja rakastavat jokaista sekuntia.

Muutama vuosi sitten Carmeninaen väelle paljastui outo seikka: Haavisto ramppasi Ilomantsin ja Piikkiön väliä. Hän oli muuttanut 640 kilometrin päähän. Kaiken kukkuraksi Haavisto oli perustanut Ilomantsiin kilpailijan, Laulyhtye Lempon.

Pomon piällikkönä

– Olen kuoroaddikti! Elina Haavisto nauraa.

– Ilomantsissa aloin keräillä sopivaa porukkaa, ja jo ensimmäisessä Lempon söyssä yleisö taputti seisaaltaan.

Tarkalleen ottaen Haaviston kirjat ovat edelleenkin Piikkiössä, mutta suurimman osan ajastaan hän viettää Ilomantsissa. Siellä hän pitää miehensä kanssa Majatalo Pikkuprihaa, jossa mies on pomo ja Haavisto on ”pomon piällikkö”. Haavisto kuvaa itseään majatalon yleissäätäjäksi, kokiksi, kerrosiivoojaksi ja ohjelmatoimistoksi. Välillä tulee heitettyä myös kanttorin keikkaa. Piikkiössä Haavisto oli ollut 27 vuotta kanttorina.

Carmeninaelle Lempon olemassaolo paljastui Haaviston miehen syntymäpäiväjuhlilla, jonne kumpikin kuoro oli kutsuttu esiintymään.

Luvassa yllätysmomentteja

Tulevana viikonloppuna Carmeninae ja Lempo pitävät ensimmäistä kertaa yhteiskonsertin – eli yhteissöyn – yleisölle. He esiintyvät Kårenilla Turussa.

– Kumpikaan kuoro ei tiedä, mitä toinen esittää, yhteisiä biisejä lukuun ottamatta, Elina Haavisto kertoo.

Luvassa on ainakin Aikakoneen Keltainen toukokuu ja Tuhat yötä, jotka on sovitettu päällekkäin. Samoin soi Elastisen ja Lauri Tähkän Lempo, josta Lempo-kuoro on saanut nimensä. Enempää Haavisto ei paljasta.

Hän kertoo tarttuvansa mihin tahansa biisiin, mikä innostaa, oli se sitten poppia tai kansanlaulua. Sovituksissa on aina pilke silmäkulmassa.

Ilomantsista kestää Kaarinaan junalla 6–7 tuntia.

– Ramppaan Kaarinassa ainakin kuukausittain. Täällä on lapset ja lapsenlapset ja suku ja kaverit – ja Carmeninae.

Söy Kårenilla Turussa la 17.9. klo 16. Maksullinen tapahtuma.