“Sisälämpötiloja laskettava myös kaupungin kiinteistöissä” - Kaarina-lehti kysyi valtuustoryhmiltä keinoja energian säästämiseksi

0
Aurinkopaneeleja Kaarina-talon katolla.

Sähkön ja kaukolämmön hintojen raju nousu pakottaa myös kunnat miettimään energiansäästökeinoja. Kaarina-lehti kysyi valtuustoryhmien puheenjohtajilta, mitä keinoja puolueet olisivat valmiita ottamaan Kaarinassa käyttöön energian säästämiseksi ja kustannusten hillitsemiseksi.

Aihe on selvästi vaikea. Säästökeinojen sijaan monissa vastauksissa mainitaan jo tehdyt investoinnit, kuten Kaarina-talon aurinkopaneelit ja katuvalojen vaihtaminen ledeihin. Enemmistö vastaajista pitääkin ensisijaisena energiansäästökeinoina uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinkopaneelien ja maalämmön, lisäämistä rakennuksissa.

Kokoomus olisi halukas harkitsemaan tuulivoimapuiston rakentamista Kaarinaan.

– Tiedän, että ajatuksena on aiemmin ollut tuulivoimalan rakentaminen, mutta se kaatui ympäristön vastustukseen. Olisiko aika nyt yhtään otollisempi? kokoomusryhmää luotsaava Hanna Sirkiä kysyy.

Katuvalot ledeiksi

Säästökeinoksi ryhmyrit ehdottavat kaikkea uimahallin kiukaan lämpötilan laskemisesta kuntalaisten valistamiseen.

Suurin osa puolueista lähtisi hakemaan säästöjä kiinteistöistä. Kokoomus ehdottaa kaupungin tilojen energiakatselmusta ja SDP energiansäästökoulutuksen tarjoamista kiinteistönhoitajille. Keskiryhmien ryhmyri Åsa Gustafsson ottaisi koko henkilöstön mukaan etsimään energiansäästökeinoja.

– Sisätilojen lämpötilan laskeminen yleisissä tiloissa on paras keino, jolla on iso vaikutus energiankulutukseen, perussuomalaisten ryhmyri Tommi Leppänen näkee.

Myös SDP:ssä ja kokoomuksessa oltaisiin valmiita laskemaan asteella sisälämpötiloja niissä kiinteistöissä, joissa se on järkevää, eikä vaaranna ihmisten terveyttä.

Katuvalot mainitaan lähes jokaisessa vastauksessa. Kaarinassa runsaat 40 prosenttia katuvaloista on jo vaihdettu ledeihin.

Ryhmäpuheenjohtajista Sari Hukkanen (sd.), Pentti Kallio (vas.) ja Hanna Sirkiä (kok.) vaihtaisivat ripeästi loputkin lamput ledeihin.

Katuvalot sammutetaan jo nyt öisin kello 01–05 välillä. Suurin osa ryhmyreistä on sitä mieltä, että sammutusajan pidentäminen heikentäisi turvallisuutta.

Vihreät ei halunnut mainita yksittäisiä säästökeinoja lainkaan.

– Energian käyttöä on tehostettava ja säästettävä kaikissa kaupungin toimissa. On siirryttävä uusiutuvan energian käyttöön, eikä askarreltava yhden talven säästöillä, ryhmän puheenjohtaja Hannu Rautanen toteaa.

Liikuntapaikoista ei säästetä

Osassa kunnista joudutaan miettimään ensi talvena uimahallin osittaista sulkemista tai latujen auraamatta jättämistä. Liikuntapaikkojen sulkeminen ei saa Kaarinassa kannatusta.

– Latuja en jättäisi auraamatta enkä muutenkaan heikentäisi liikuntapaikkojen palvelua. Tulevana talvena kotitalouksilla saattaa olla rajalliset mahdollisuudet käyttää yksityisten toimijoiden palveluita, niin kaupungin tulee pitää huolta, että ihmisillä on liikuntaolosuhteet kunnossa, Leppänen (ps.) kiteyttää.

Nämäkin mainittiin

”Uimahallin kiukaan lämpötilan maltillinen laskeminen ja käyttöasteen tarkistaminen. Onko ns. hiljaisia tunteja, jolloin kiukaan voisi sammuttaa? Lasten kahluualtaan lämpötilaa voisi laskea 33 asteesta 32 asteeseen.” (Sari Hukkanen, sd.)

”Sähkölaitteiden sammutus yöksi ja viikonlopuiksi. Itsekin kaupungilla työskentelevänä tiedän, että tietokoneet ja muut hurisevat illat ja viikonloput. Kyllä ne energiansäästötilassakin kuluttavat.” (Hanna Sirkiä, kok.)

”Mitään ihmeellistä ei ole tehtävissä. Katuvalot sammutetaan jo nyt yöksi. Led-lamppujen lisääminen auttaa todella paljon, eli niitä pitää vaihtaa vanhojen kaasupurkausvalojen tilalle.” (Pentti Kallio, vas.)

”Tukisin ja tutkisin vaihtoehtoisia energiamuotoja asumiseen sekä julkisille puolelle kovemmalla kädellä, että ihmiset investoisivat niihin. Näillä toimilla saadaan lisättyä energiaa myös omatoimisesti.” (Jani Väkeväinen, Rehti)